latinica  ћирилица
01/07/2015 |  13:12 | Autor: TANЈUG

Kina ratifikovala sporazum o banci BRIKS

Kina je danas zvanično ratifikovala sporazum o osnivanju Nove banke za razvoj BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Јužnoafrička Republika), prenio je Tas.
BRIKS (© Fotohost agency) -
BRIKS (© Fotohost agency)

Sporazum o osnivanju banke zaključen je 15. jula 2014. godine u brazilskom gradu Fortaleze. Njen ovlašćeni kapital u početku će biti 50 milijardi dolara, s kasnijim porastom na 100 milijardi dolara. Banka je osnovana za finansiranje infrastrukturnih projekata i projekata održivog razvoja zemalja BRIKS i drugih zemalja u razvoju.

Rukovodstvo banke će biti formalno utvrđeno u vreme samita BRIKS u Moskvi 7. jula na sastanku upravnog odbora. Prvi predsjednik banke biće predstavnik Indije, prvi predsednik savjeta direktora - predstavnik Brazila, a predsjednik upravnog odbora - ministar finansija Rusije Anton Siluanov.

Fond deviznih rezervi BRIKS počeće sa radom u toku 30 dana nakon što svi učesnici fonda ratifikuju svoje učešće u njemu, proizilazi iz saopštenja ministarstva inostranih poslova Brazila.

Sporazum bi trebalo da zemljama članicama BRIKS obezbijedi privremena sredstava u slučaju teške situacije s platnim bilansom. Taj instrument će omogućiti da se osigura međunarodna finansijska stabilnost i dopuniće postojeći sistem finansijske zaštite, saopštilo je ministarstvo, a prenosi agencija Ria novosti.

Svih pet zemalja grupe BRIKS ulažu u fond ukupno 100 milijardi dolara. Najveću sumu uplatiće Kina - 41 milijardu dolara, Brazil, Rusija i Indija po 18 milijardi, a Јužnoafrička Republika - pet milijardi dolara.