latinica  ћирилица
01/07/2015 |  13:54 | Autor: B92

Grčka vlada: Nismo kapitulirali

Grčka vlada je odbacila tvrdnje medija da su u potpunosti prihvaćeni zahtjevi kreditora i dodala da i dalje postoji niz amandmana na prijedloge iz Brisela.

"Naš novi prijedlog je pokušaj da se dođe do dogovora koji je dobar za sve strane i koji se ne bi bazirao samo na ekonomskom rastu, već na tome što bi teret duga učinio održivim", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nekoliko odluka koje institucije predlažu ne bi bile odmah primjenjene, već bi bile uvođene u fazama, kako bi "vlasti u Grčkoj mogle da pronađu ekvivalentne odgovore koje bi ih zamijenile".

Nešto ranije, ugledni list "Fajnenšel tajms" je prenio pismo koje je premijer Grčke Aleksis Cipras kasno noćas poslao u Brisel, uz ocjenu da je Atina spremna na velike ustupke.

Iako je FT naveo da Grčka i dalje ima zahtjeve na koje će ministri evrozone teško pristati i da pismo predstavlja dobar osnov za neki budući dogovor, većina svjetskih medija je informaciju o pismu plasirala uz ocjene da je u pitanju "veliki preokret", "popuštanje" ili da je "Cipras pristao na sve zahtjeve".