latinica  ћирилица
01/07/2015 |  14:05 | Autor: TANЈUG

Cipras će se obratiti naciji

Grčki premijer Aleksis Cipras obratiće se danas naciji pošto je zvanična Atina dostavila novi prijedlog stranim kreditorima za spasavanje Grčke.

Cipras će se posredstvom televizije obratiti Grcima pošto je vlada ranije danas potvrdila da je poslala "izmijenjen" prijedlog Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, u nadi da će postići dogovor i izbjeći svoju finansijsku propast, prenijela je agencija AFP .

Nešto ranije danas britanski Gradijan potvrdio je spekulacije da je Grčka juče dostavila svoj prijedlog evropskim institucijama uz prateće pismo grčkog premijera.

Grčka Vlada, kako se navodi, nije u potpunosti prihvatila prijedlog institucija EU dodajući da prijedlog Atine uključuje "niz amandmana na tekst institucija".

Gardijan navodi da je novi prijedlog Atine pokušaj da se pronađe obostrano koristan sporazum koji ne daje samo naglasak na rast, nego čineći ključno opterećenje zemlje dugom održivo".

- Nekoliko mjera koje institucije predlažu neće biti odmah sprovedene, već u fazama, tako da vlada može da pronađe ekvivalentne mjere da ih zamijeni, navodi zvanična Atina, piše Gardijan.

Britanski dnevnik prenosi američki "Volstrit džornal" koji navodi da postoje "sada neke spekulacije da bi mogao da bude otkazan referendum, koji je predviđen za nedjelju, 5. jula.

Premijer Grčke sinoć je, u pismu na dvije strane Evropskoj komisiji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu u koje je Fajnenšel tajms imao uvid, poručio da je, uz nekoliko sitnijih izmijena, spreman da pristane na uslove kreditora.

Cipras je u pismu iznio detalje iznenađujućeg zahtjeva Grčke da joj postojeći paket finansijske pomoći bude produžen, a novi, vrijedan 29,1 milijardu evra, odobren.

Iako je dosadašnji paket zvanično istekao 30. juna Cipras se nada da će njegovo pismo poslužiti kao osnova za novi paket.

Grčka će pristati na reformu poreza na dodatu vrijednost pod uslovom da posebni popust od 30 odsto za ostrva bude sačuvan, navodi se u pismu.

Pored toga, Cipras traži da podizanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina počne da se sprovodi od 2022. umjesto od oktobra ove godine, kao i da se odobri posebna socijalna pomoć za siromašne penzionere, koja bi postepeno bila ukinuta do decembra 2019.