latinica  ћирилица
01/07/2015 |  14:40 | Autor: SRNA

Unija studenata RS: Usvojen akcioni plan zaštite interesa

Predstavnici Unije studenata Republike Srpske i studentskih organizacija na današnjem sastanku u Banjaluci usvojili su Akcioni plan zaštite interesa Srpske kako bi "rekli dosta" nepravdi koja se nanosi srpskom narodu i zbog nezadovoljstva načinom kako političari štite interese Republike, izjavio je predsjednik Unije studenata Borivoj Obradović.
Predstavnici Unije studenata - Foto: SRNA
Predstavnici Unije studenataFoto: SRNA

- Neshvatljiva nam je nesloga naših političara. U našoj Uniji, studentskim parlamentima i organizacijama ima članova različitih političkih partija, i bez obzira na to, mi smo jednistveni i to je poruka našim političarima da se ujedine kada je riječ o nacionalnim interesima, izjavio je Obradović novinarima.

On je naveo da će se, ukoliko u Republici Srpskoj bude raspisan referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH, Unija studenata i sve studentske organizacije uključiti u taj proces da bi što više studenata izašlo na referendum, čime će studenti, osim poruke da pravosuđe BiH nije dobro, iskazati i to kolika se nepravda kroz te institucije čini srpskom narodu.

Obradović je istakao da Akcionim planom studenti žele promjene nabolje i da daju svoj doprinos pozitivnim promjenama motivisani uspjesima srpskih sportista koji su iskrenim patriotizmom i pozitivnim stavom postigli ono što se smatralo nemogućim, dodajući da iza tog akcionog plana ne stoji niko osim studenata.

On je, predstavljajući Akcioni plan, naveo da je definisano 20 konkretnih aktivnosti podijeljenih u tri grupe, a koji obuhvataju promociju svega pozitivnog i kritiku svega negativnog, kao i davanje konkretnog doprinosa studenata napretku Srpske.

Obradović je naveo da će studenti dati javnu podršku svim pozitivnim primjerima u Srpskoj, uključujući i uspjehe studenata, te da će posredstvom društvenih mreža i svojih kolega u inostranstvu afirmisati slavnu istoriju Srba i slavne predstavnike srpskog naroda da bi bio promijenjen negativan stereotip o Srbima, vršiti afirmaciju domaćeg visokog obrazovanja i kulture, oglašavanje posredstvom transparenata sa porukama političarima i kritikovanja svega negativnog.

Prema njegovim riječima, studenti će organizovati proteste na bilo koji nagovještaj prenosa nadležnosti ili pokušaja prodaje "Elektroprivrede" ili nekog drugo prirodnog i nacionalnog resursa, iniciraće promjene poreskih zakona po standardu razvijenih zemalja, te javno objavljivanje primanja funkcionera, aktivno uključivanje u izradi novog zakona o visokom obrazovanju, uvođenje srpskog jezika na svim studijskim programima.