latinica  ћирилица
01/07/2015 |  14:42 | Autor: SRNA

Derventa: Predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja

Kulturno-istorijski kompleks u Donjem Detlaku potrebno je geofizički istražiti i turistički promovisati, zaključeno je na sastanku u Derventi o temi "Arheološka istraživanja i istorijska proučavanja - srednjovjekovni manastir u Donjem Detlaku".
Posavina - iskopine - Foto: ilustracija
Posavina - iskopineFoto: ilustracija

Zaključeno je i da je potrebno nastaviti arheološka istraživanja i publikovati dosadašnja otkrića, te raditi na organizovanju naučnih skupova i drugih manifestacija.

Sastanak je održan kao završna aktivnost projekta "Ubikacija manastira Detlak - istorijska proučavanja i arheološka istraživanja".

Projekat realizuje Centar za lokalni i regionalni razvoj iz Dervente, u saradnji sa Zavičajnim muzejem iz Gradiške, Turističkom organizacijom opštine Derventa, Istraživačkim centrom "Iskon" iz Banjaluke, a uz finansijsku podršku Ministarstva civilnih poslova BiH u iznosu od 10.000 KM.

Danas su predstavljeni rezultati provođenja projekta i održane prezentacije "Srednjovjekovna istorija i arheološki lokaliteti derventskog kraja", autora istoričara Damira Kljajića, "Kulturno-istorijski kompleks Detlak - arheološka istraživanja", autora arheologa Bojana Vujinovića, i "Arheološka istraživanja u Detlaku", autora arheologa Ljubice Srdić.

Promovisana je i brošura "Kulturno-istorijski kompleks Detlak", autora Damira Kljajića i Bojana Vujinovića, a u sali gdje je održan sastanak bili su iizloženi panoi sa fotografijama Kulturno-istorijskog kompleksa Detlak.

U promovisanoj brošuri je navedeno da su tokom istraživanja, osim crkve Svetog Ilije, pronađeni gvozdeni klinovi, klamfe, te predmeti od gvožđa, koji se na osnovu analogija mogu dovesti u vezu sa periodom od 17. do 19. vijeka.

Arheolozi su naveli da to ukazuje na postojanje crkve brvnare na približno istom mjestu današnje crkve i da je vjerovatno riječ o crkvi brvnari, građenoj u periodu između 1882. i 1890. godine.

Arheološki je istražen i dio srednjovjekovne nekropole sa mramorom na kome se nalazi Andrejin krst. Takav krst u svakodnevnom životu bio je simbol doma, graničara i zanata.

Na osnovu analogija mramor se dovodi u vezu sa sredinom 16. i prvom polovinom 17. vijeka. Na taj podatak ukazuje analogija sa mramorom sa lokaliteta Kamen u Mišincima. Na njemu je uklesan natpis iz perioda vladavine Sulejmana Prvog Veličanstvenog (1520-1566. godina).

Među stanovnicima Detlaka može se čuti da je to "Grčki grob", vjerovatno nekog Grka, hajduka, koga su Turci uhvatili i ubili, a seljaci sahranili u groblje. Postoji i priča da je tu sahranjen izvjesni pop Kovačević.

Sastanku su prisustvovali njegovo preosveštenstvo vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom, derventski namjesnik Radojica Ćetković, iguman Simeun iz manastira u Donjoj Bišnji, načelnik opštine Derventa Milorad Simić.

Prisustvovali su i direktor Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Slobodan Nagradić i arheolog Ljubica Srdić, direktor Zavičajnog muzeja u Gradišci Dragan Matavulj, te predstavnici javnih ustanova kulture i obrazovanja iz Dervente i brojni ljubitelji kulturnog nasljeđa.

Poslije održanog sastanka učesnici su posjetili Kulturno-istorijski kompleks Detlak u Donjem Detlaku, a domaćin je bila Turistička organizacija opštine Derventa.