latinica  ћирилица
01/07/2015 |  19:47 | Autor: RTRS

Tegeltija: Ove godine bez sredstava MMF-a (VIDEO)

U ovoj godini neće biti finansijskih sredstava od MMF, ali to neće ugroziti isplatu plata i penzija, izjavio je za našu televiziju ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

Razlog za to je, prema riječima ministra, što nije bilo spremnosti MMF da se postigne saglasnost o pismu namjere. Razgovori oko pisma namjere održaće se i naredne sedmice, ali šanse za dogovor su male, smatra Tegeltija.

Ministar navodi da će kredit tražiti iz drugih izvora i učiniće sve da budžetski korisnici ne osjete posljedice. Poručio je još jednom da neće biti privatizacije Elektroprivrede, kako je to navedeno u prvobitnoj verziji reformske agende.

Niko u BiH ne može znati kada možemo očekivati novi aranžman sa MMF-om ali je sigurno da u ovoj godini neće biti sredstava ove međunarodne finansijske institucije. Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija kaže da postoje dva ključna problema u pregovorima sa MMF-om.

"Pojedinci tvrde da je nepostizanje dogovora dio nekog šireg scenarija u BiH koji bi za posljedicu imao tešku finansijsku situaciju", koji bi trebalo da politički uzdrma državu, smatra ministar Tegeltija. Ističe da će i pored toga pokušati da sa MMF-om postigne dogovor.

"Republika Srpska redovno je do sada servisirala svoje obaveze prema budžetskim korisnicima, a to će nastaviti i u drugoj polovini godine. Ako ne dođu sredstva MMF-a tražiće se drugi način finansiranja, a isplata plata i penzija neće biti ugrožena", tvrdi Tegeltija. Kada je riječ o reformskoj agendi Tegeltija kaže da je Vlada Republike Srpske bila veoma posvećena tom pitanju. Dok su Savjet ministara i vlada Federacije usvajale te dokumente bez rasprave, Vlada RS je iskazala svoje rezerve po pitanju bezbjednosti i privatizaciji pojedinih strateških preduzeća, istakao je Tegeltija i podsjetio na sporne tačke predložene agende.

Ministar Tegeltija ocjenjuje da je agendu potrebno usvojiti najkasnije do kraja 2015., iako je Vlada Srpske insistirala da to bude usvojeno u prvoj polovini ove godine. Tegeltija je još jednom ponovio da je neophodno uvesti diferenciranu stopu PDV-a i povećati opštu stopu PDV-a jer je neprirodno za da se za lijekove i automobile plaća isti porez.