latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:15 | Autor: TANЈUG

Turska od jula povećala kupovinu gasa od Gasproma

Turska, drugi najveći potrošač ruskog gasa po obimu kupovina, od juče je povećala prijem gasa za deset odsto što je rezultat smanjenja ugovorne cijene usljed pada cijene nafte.
Gas - Foto: ilustracija
GasFoto: ilustracija

Načelnik odjeljenja za odnose sa javnošću i medijima Uktransgasa, Maksim Beljavski, rekao je agenciji "Interfaks Ukrajina" da je to preduzeće primilo zahtjev Gasproma da se 1. jula kroz ukrajinski trasnportni sistem evropskim potrošačima transportuje 225 miliona kubnih metara gasa.

Operater nacionalne mreže za transport gasa tradicionalno će obezbijediti blagovremeno i u punom obimu narudžbine evropskih potrošača, rekao je Beljavski i dodao da je zahtjev za transport 1. jula 2015. pet odsto veći nego istog dana prošle godine.

Prema operativnim podacima Ukrtransgasa, tranzit preko transportnog sistema Ukrajine od 20. do 29. juna iznosio je u prosjeku 188,7 miliona kubnih metara gasa dnevno.

Međutim, prema podacima slovačkog operatera za transport gasa Јustrim, količine tranzita na dan 1. jun, od 133,3 miliona kubnih metara, ne razlikuju se mnogo od obima transporta 30. juna.

Na taj način, isporuke su mogle da porastu samo Balkanskim koridorom, čiji je glavni potrošača zapad Turske.

Kako pokazuju računi, u drugom tromjesečju Turska je smanjila kupovinu ruskog gasa preko zapadne maršrute za polovinu, a od 1. jula je počeo novi kvartal s novom, još nižom ugovornom cijenom, što je moglo da podstakne turske uvoznike na aktivniju kupovinu gasa, navodi Interfaks.