latinica  ћирилица
02/07/2015 |  08:52 | Autor: SRNA

Čavara: DF blokira Federaciju

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je da nije moguć ulazak novog partnera u izvršnu vlast ovog entiteta dok sa pozicije potpredsjednika Federacije ne odstupi Milan Dunović, kadar DF-a.

- Novi partner ne može ući ukoliko nemamo saglasnosti potpredsjednika za imenovanje ministara u Vladi FBiH, odnosno ukoliko imamo još mogućnost da taj potpredsjednik stavi veto na odluku ili na dogovor stranaka koje čine parlamentarnu većinu, odnosno čine vlast u Federaciji, kaže Čavara.

On je za sarajevsko "Oslobođenje" rekao da je njegov utisak da DF pokušava da prikaže da formalno nije dio izvršne vlasti, a da pri tome drži glavne mehanizme upravljanja ko će biti u izvršnoj vlasti.

- Ne tjeram ih iz vlasti niti ih zadržavam, samo govorim da one odluke koje donesu poštuju i provedu. Ako su odlučili da neće učestvovati u donošenju zakona, odluka u Federaciji, onda treba da omoguće da uvedemo drugog partnera u vlast, istakao je Čavara.

Prema njegovim riječima, blokada na poziciji potpredsjednika FBiH razlog je što HDZ BiH i SDA još nisu našli novog koalicionog parnera na nivou FBiH.

- Bilo bi apsurdno očekivati od bilo koje političke stranke da kaže hoćemo u vlast dok ne postoje jasni mehanizmi, istakao je Čavara.