latinica  ћирилица
02/07/2015 |  09:37 | Autor: SRNA

Ćeranić: Referendum nije razgradnja BiH, već protest zbog nepravde

Pokretanje ideje o referendumu nije razgradnja zajedničke države, već protest zbog diskriminacije i nepravde, ocijenio je stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić.
Predrag Ćeranić - Foto: POLITIKA
Predrag ĆeranićFoto: POLITIKA

"Šta je još potrebno Bakiru Izetbegoviću da bukvalno može zatvoriti i puštati iz pritvora koga hoće? Šta mu je potrebno, pa da, prema nagovorima iz stranke koju vodi, napuštene kasarne pretvara u zatvore? Јedino da ovlada Agencijom za istrage i zaštitu /Sipa/, odnosno da smijeni postojećeg i postavi svog direktora. Zato i jeste povika na aktuelnog direktora Sipe Gorana Zupca, jer smeta da se mehanizam za rušenje Srpske, i procesuiranje svih koji su se za nju u ratu borili, kompletira", naveo je Ćeranić, upitavši da li su potrebne takve institucije.

On je u kolumni za "Pres Republika Srpska" pod nazivom "Zašto referendum" istakao da je referendum osnovni vid neposredne demokratije koji se organizuje zbog važnih pitanja, o kojima je potrebno znati mišljenje cjelokupnog stanovništva.

"Tako je bar u zapadnom svijetu. Zašto onda na sam pomen referenduma u Srpskoj, upravo sa Zapada stiže najviše protivljenja?", upitao je Ćeranić.

On je podsjetio da je toliko toga rečeno o radu Suda i Tužilaštva BiH, o duplim standardima koji se ovim institucijama uporno primjenjuju - jednim koji važe za Srbe i drugim za sve ostale.

"Ideja o referendumu je već bila pokrenuta, ali je ustupila mjesto strukturalnom dijalogu. Kakav je rezultat? Ravan nuli. Strukturalni dijalog se sveo na razvodnjavanje, odugovlačenje unedogled - ukratko takav da se predsjednik Srpske ponovo obratio javnosti, političkim partijama i Narodnoj skupštini inicijativom o referendumu sa pitanjem koje se odnosi na svrsishodnost Suda i Tužilaštva BiH", navodi se u kolumni.

Ćeranić je istakao da statistika o pokrenutim istragama, podignutim optužnicama i pravosnažnim presudama ukazuje na to da oni koji su se u prethodnom ratu borili na srpskoj strani mogu biti samo zločinci, a ko se borio na drugoj strani - ili je heroj ili žrtva.

"Svako ko je kod Srba odlikovan, potencijalno je osumnjičen. Odlikovanje je u neku ruku otežavajuća okolnost, dok na drugoj strani priznanje ukazuje da se radi o zaslužnom građaninu. Da li dupli standardi doprinose utvrđivanju istine o proteklom ratu i međunacionalnom pomirenju, što bi trebalo da bude osnovna misija pravosudnih organa koji se bave zbivanjima u ratu?", dodao je Ćeranić.