latinica  ћирилица
02/07/2015 |  11:06 | Autor: Blic

Tači slagao Merkelovu

Poslanici Demokratske partije (samoproglašenog)Kosova Hašima Tačija najavili su da neće glasati za formiranje specijalnog suda za zločine OVK, iako je njihov lider i premijer Isa Mustafa, tokom posjete Berlinu u utorak, njemačkoj kancelarki Angeli Merkel dali čvrste garancije da će taj sud biti formiran.
Hašim Tači - Foto: REUTERS
Hašim TačiFoto: REUTERS

Prištinski "Zeri" piše da je Tačijeva i Mustafina posjeta Berlinu bila priprema za stavljanje u parlamentarnu proceduru glasanje o ustavnim amandmanima koji bi omogućili usvajanje zakona o formiranju specijalnog suda. Tači je, ističe list, obećao Merkelovoj da će njegovi poslanici, njih 13 koji u petak nisu glasali za ovakvu odluku, promijeniti stav.

"Hašim Tači je dao snažne garancije njemačkoj kancelarkoj Merkel da će ubijediti njegove poslanike da glasaju za formiranje specijalnog suda u parlamentu", navodi list i citira Tačijevu poruku sa Fejsbuka neposredno poslije susreta u kojoj kaže: "Obećali smo kancelarki Merkel da ćemo veoma brzo formirati specijalni sud i okončati ostale međunarodne obaveze koje imamo".