latinica  ћирилица
02/07/2015 |  11:08 | Autor: TANЈUG

Vikiliks objavio dokumenta o prisluškivanju njemačkih državnih službenika

Vikiliks je objavio listu telefonskih brojeva visokih njemačkih državnih službenika, koje je priluškivala američka bezbjednosna agencija NSA, ali bez telefona kancelarke Angele Merkel.
Prisluškivanje - Foto: ilustracija
PrisluškivanjeFoto: ilustracija

Vikiliks je naveo da je na novom, dhelimično redigovanom popisu 69 brojeva telefona i faksova, koji pripadaju visokim funkcionerima njemačkog Ministarstva ekonomije i finansija.

Izvještaji od prije dvije godine, kada je na meti NSA bio telefon Merkelove, izazvali su diplomatsko trvenje između Berlina i Vašingtona, ali njemačko tužilaštvo je obustavilo istragu, uz obrazloženje da nema konkretnih dokaza, prenosi AP.

Najnoviji tajni izvještaj će vjerovatno izazvati zabrinutost u Njemačkoj, s obzirom da se NSA bavila širokim nadziranjem svog bliskog saveznika. Prošle sedmice, Vikiliks je objavio dokumente koji pokazuju da je NSA prisluškivala francusku vladu, što je izazvalo bes u Parizu.

Sajt je objavio dva dokumenta - jedan sa skraćenim presretnutim razgovorima Merkelove i višeg pomoćnika u vezi sa grčkom dužničkom krizom i drugi između britanske obavještajne službe i NSA.

Nije bilo moguće odmah potvrditi tačnost dokumenta, ali list "Zidojče cajtung" koji tvrdi da je imao pristup dokumetima, navodi na svojoj interenet stranici, da se lista pojavila u periodu između 2010. i 2012. godine i da su neki od navedenih brojeva još u upotrebi.

Vikiliks nije naveo izvor za dokumeta, ali sajt ima istoriju objavljivanja povjerljivih dokumenata vlade SAD i jedne od saradnica Sare Harison, koja je bliski saradnik Edvarda Snoudena.

Predstavnici njemačke vlade nisu do sada dali nikakav komentar.

Izvještaj je došao, pošto su članovi vladajuće njemačke koalicije izrazili namjeru da angažuju bivšeg federalnog suđu da pregleda osetljiva dokumeta, koja traže poslanici, u okviru istrage o aktivnostima NSA u Njemačkoj.