latinica  ћирилица
02/07/2015 |  14:26 | Autor: SRNA

Novi Grad: Dnevni centar od ogromnog značaja za djecu u riziku

Dnevni centar za djecu u riziku je od ogromnog značaja za mališane koji dolaze iz porodica sa višestrukim problemima, kao i za lokalnu zajednicu u cjelini i zaslužuje institucionalnu podršku, zaključeno je danas u Novom Gradu na okruglom stolu o temi "Јačanje kapaciteta dnevnog centra za djecu kao ustanove socijalne zaštite".
Novi Grad - Foto: RTRS
Novi GradFoto: RTRS

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja građana "Dar prirode" iz Novog Grada Vladimir Mirić rekao je da ovo udruženje radi pet godina na uspostavljanju Dnevnog centra, što su podržali Ministarstvo spoljnih poslova Holandije programom "Matra", kojim rukovodi , kao i "In fondacija", Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske i Kancelarija OEBS-a.

- Dnevni centar se u proteklom periodu intenzivno razvijao i došao je do stadijuma kada mu je potrebna formalno-pravna registracija, u skladu sa zakonom - rekao je Mirić.

On je naveo da je ispunjeno oko 90 odsto zakonskih odredbi za registraciju, a nedostaje jedino stabilno finansiranje.

Psiholog Vanja Vukojević kaže da su u Dnevnom centru za djecu organizovane psiho-socijalne i kreativne radionice i svakodnevna pomoć u učenju. Djeca tokom školske godine dobijaju jedan topli obrok, a na raspustu dva.

- Potrebna im je svakodnevna podrška i prvi rezultati su vidljivi nakon tri mjeseca - rekla je Vukojevićeva.

Prema njenim riječima, djeca u Dnevnom centru borave tri časa dnevno tokom školske godine, a na raspustu i duže, kada je organizovan rad u grupama.

Sociolog Ivana Đurđekanović kaže da je u Dnevnom centru angažovano pet do 10 volontera za 30 do 50 korisnika.

- Kad završimo rad sa jednom grupom, ne završava se naš posao, već nastavljamo sa novim korisnicima i kad vidimo da smo pomogli imamo motivaciju za dalje - rekla je Đurđekanovićeva.

Korisnici Dnevnog centra su djeca od šest do 15 godina, a radi se po konceptu prevencije društveno negativnog ponašanja.

Na okruglom stolu koji je održan uz podršku banjalučke Kancelarije OEBS-a rečeno je da se u narednom periodu očekuje finansijska podrška lokalne zajednice i resornog ministarstva.