latinica  ћирилица
02/07/2015 |  21:09 | Autor: RTRS

FIBA sprema Evropski Top Kup kao pandan Evroligi

Mjesecima unazad svjedoci smo napada FIBA na Evroligu preko najslabije karike i taman kada je Međunarodna federacija košarkaških asocijacija ponovo priznala regionalnu ligu stigle su ekskluzivne informacije.

Nije tajna da FIBA želi da oformi novo elitno klupsko takmičenje sa ciljem da se vremenom oduzme primat koji trenutno ima Evroliga. Svojevremeno je to bila FIBA Suproliga a od naredne sezone biće oformljeno takmičenje sa novim imenom i drugačijim konceptom, piše portal sportske.net.

Kako prenosi specijalizovani portal "Sportando", radna grupa koja je imala zadatak da napravi prijedlog novog takmičenja završila je svoj posao i rezultati će biti predočeni Bordu FIBA koji će odlučivati o sudbini novog takmičenja.

Pomenuti izvor saznaje da će se novo takmičenje zvati Evropski Top Kup i da će brojati 16 klubova. Elitno takmičenje igraće se po kalendaru FIBA koji stupa na snagu 2017. godine.

Centralni bord FIBA u avgustu će razmatrati prijedlog koji je izradila radna grupa i ukoliko sve bude išlo po planu od sezone 2016/2017 imaćemo još jedno evropsko klupsko takmičenje pod patronatom FIBA.

Osam klubova Evropskog Top Kupa imaće "A" licencu dok će se za preostalih osam mesta igrati kvalifikacije u kojima će svaka zemlja imati svog predstavnika.

Mjesta u Evropskom Top Kupu dobijaće klubovi na osnovu učinka u domaćem šampionatu i evropskim takmičenjima u kojima su se takmičili do sada.