latinica  ћирилица
03/07/2015 |  08:32 | Autor: TANЈUG

Rojters: Preokret u anketi-podjednako pristalica i protivnika

Prema anketi atinskog instituta za istraživanje javnog mnjenja ALCO, na predstojećem referendumu na kom se može odlučiti o budućnosti Grčke u Evropi, podjednak broj birača glasao bi za i protiv prijedloga međunarodnih kreditora, javio je danas Rojters.
Referendum u Grčkoj (ilustracija www.ethnos.gr) -
Referendum u Grčkoj (ilustracija www.ethnos.gr)

Prenoseći anketu objavljenu u dnevniku "Etnos", britanska agencija ističe da takav rezultat predstavlja oštar zaokret od prethodnog istraživanja, po kom su oni koji bi rekli "ne" snažno prednjačili.

Novi rezultati pokazuju da onih koji bi rekli "da" ima 44,8 odsto u odnosu na 43,4 odsto protivnika prijedloga povjerilaca, dok je 11,8 odsto neodlučnih.

Najnoviji rezultati objavljeni su dan pošto je Međunarodni monetarni fond objavio da je Grčkoj za "ostanak na površini" potrebno dodatnih 50 milijardi evra za sljedeće tri godine, uključujući 36 milijardi od njenih evropskih partnera.

Rojters navodi da je izjava grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da su uslovi sporazuma o pomoći njegovoj zemlji - sa smanjenjem troškova i povećanjem poreza, "ucjenjivački", i da je toliko razljutila grčke partnere da nema nade u pomirenje do nedjelje, kada se održava referendum.

"Tražimo da glasaju otvorenih očiju i da dobro razmisle o posljedicama glasanja protiv, koji može voditi do izlaska Grčke iz evrozone", rekao je francuski premijer Manuel Vals na marginama jednog ekonomskog skupa u Lionu.

Ukoliko birači podrže prijedlog kreditora, Ciprasova vlada mogla bi da padne, s tim da novi izbori budu održani u septembru, navodi Rojters.