latinica  ћирилица
03/07/2015 |  08:40 | Autor: Agencije

"Banjalučanke" na Evropskom horskom prvenstvu u Njemačkoj

Ženski kamerni hor "Banjalučanke" učestvovaće na Evropskom horskom prvenstvu, koje će biti održano u njemačkom gradu Magdeburgu od 5. do 12. jula.
Riga - Ženski kamerni hor "Banjalučanke" - Foto: SRNA
Riga - Ženski kamerni hor "Banjalučanke"Foto: SRNA

 Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, ženski kamerni hor "Banjalučanke" će nastupiti kao jedini predstavnik RS i BiH.

Takmičenje će okupiti više od dvije stotine horova iz čitave Evrope, a zahvaljujući prethodnim rezultatima i osvajanju olimpijskog zlata u Rigi prošle godine, "Banjalučanke" su se direktno kvalifikovale za učešće u najvišem rangu takmičenja.

Matović je naglasio da je, imajući u vidu broj zemalja učesnica, izuzetna čast i privilegija biti predstavnik svog grada i države na jednom takvom takmičenju. On je dodao je da su vrijedno i predano radili skoro punih šest mjeseci, te da vjeruje da će, uz maksimalan angažman i dobru koncentraciju, ostvariti zapažen rezultat.

U prethodnih  šest  godina hor "Banjalučanke" je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Malti, Amsterdamu, Veneciji, Budimpešti, Barseloni. Hor je takođe osvojio i dva olimpijska srebra na prethodnim horskim olimpijadama u Kini i SAD, te olimpijsko zlato osvojeno na posljednjoj Svjetskoj horskoj olimpijadi u Rigi.

Tokom priprema za Magdeburg, hor je imao podršku kolega iz drugih oblasti kulturnog stvaralaštva. Iz CKUDM “Veselin Masleša” ustupljene su im nošnje koje će pomoći da vizuelno obogate svoje nastupe u kategoriji tradicionalne muzike.