latinica  ћирилица
03/07/2015 |  09:03 | Autor: TANЈUG

Životne namirnice u Austriji na drugom mjestu po skupoći

Životne namirnice su u Austriji u prosjeku za četvrtinu skuplje od prosjeka u Evropskoj uniji , saopštila je Statistička služba Evropske unije ( Eurostat).
Beč - Trg Graben   (Foto: wikipedia.org, Gryffindor) -
Beč - Trg Graben (Foto: wikipedia.org, Gryffindor)

Svojim nivoom cijena životnih namirnica i bezalkoholnih napitaka od 124 procenta, Austrija se po skupoći nalazi na drugom mjestu u Evropskoj uniji. Samo je u Danskoj još skuplje. Kvalitet produkata nije uziman u obzir prilikom ove statistike.

Kada je riječ o životnim namirnicama (hljeb, proizvodi od žitarica, meso, riba, mlijeko, sir, jaja, povrće) i bezalkoholnim napicima, nivo cijena u 2014.godini se kretao od 61 procenata u Poljskoj do 139 procenta u Danskoj.

Cijene alkoholnih napitaka i duvanskih proizvoda se i trostruko razlikuju. Ovi produkti su najskuplji u Irskoj (170 procenata),a najjeftiniji u Bugarskoj (58 procenta).

Prema podacima Eurostata, razlog razlikama u cijenama prvenstveno leži u različitim načinima oporezivanja.

Odjeća je najskuplja u Švedskoj (121 procenta), a najjeftinija u Mađarskoj (70 procenata).

Kada je riječ o elektronskim uređajima komunikacije, cijene se kreću od 85 procenata EU prosjeka u Češkoj do 116 procenata na Malti.

Cijene za privatna saobraćajna sredstva kreću se između 75 procenata EU-prosjeka u Českoj i 117 procenata u Holandiji.

U kafeima, restoranima, pansionima i gostionama su razlike u cijenama još drastičnije i variraju od 46 procenata EU prosjeka u Bugarskoj do 147 procenata u Danskoj.

Načelno cijene se u Austriji sa 107 procenta EU prosjeka kreću u gornjoj trećini.

Skuplja je kupovina u Danskoj (138 procenata), Švedskoj (125 procenta), Finskoj (123 procenta), Velikoj Britaniji (122 procenta), Irskoj (121 procenta), Luksemburg (120 procenata), Holandiji (111 procenta), Belgiji (109 procenta ) i Francuskoj (108 procenta).

U Njemačkoj i Italiji (102 procenta) kupovina je jeftinija nego u Austriji, a svakako je najpovoljnija u Bugarskoj (48 procenta).