latinica  ћирилица
03/07/2015 |  09:36 | Autor: Agencije

Palestinska uprava uhapsila 100 Hamasovaca na Zapadnoj obali

Palestinska uprava uhapsila je 100 članova Hamasa u najvećoj operaciji hapšenja te vrste na Zapadnoj obali, javile su danas agencije.

To je najveće hapšenje od 2007. godine, kada su hamasovci silom preuzeli vlast na drugoj palestinskoj teritoriji - Pojasu Gaze od snaga lojalnih sekularnom Fatahu palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Od tada je Fatah dominirao samo na Zapadnoj obali.

Portparol Hamasa Husam Badran naveo je u saopštenju da hapšenje ima za cilj da zaustavi nedavni talas smrtonosnih napada na Izraelce.

On je optužio palestinske bezbjednosne snage da rade za Izrael i rekao da ta militantna grupa smatra Abasa lično odgovornim, dodavši da će Hamas nastaviti napade na Izraelce na Zapadnoj obali, prenio je Asošijeted pres.

Palestinska uprava nije do sada ništa komentarisala.

UBIЈEN PALESTINSKI MLADIĆ NA ZAPADNOЈ OBALI

Oficir izraelske vojske danas je pucao i ubio palestinskog mladića koji je bacao kamenje nedaleko od kontrolnog punkta na Zapadnoj obali, izjavili su palestinski i izraelski izvori.

Palestinski očevidac i izraelski vojni portparol rekli su da je mladić bio dio grupe koja je bacala kamenje na vojno vozilo nedaleko od Kalandije, velikog kontrolnog punkta između Јeruslaima i Ramale, na Zapadnoj obali.

Očevidac je rekao da se vojno vozilo zaustavilo i da su vojnici izašli i pucali na mladića. Bolnički zvaničnik u Ramali identifikovao je žrtvu kao Mohameda Samija al Ksbeha /17/. On je pogođen u glavu i grudi.

Vojni portparol rekao je da je Palestinac bacao kamenje na vozilo iz velike blizine i da su vojnici bili neposredno ugroženi. Portparol je dodao da su vojnici ispalili hice upozorenja u vazduh prije nego što je Ksbeh upucan.

Drugi vojni portparol potvrdio je da je Ksbeha ubio jedan izraelski pukovnik, komandant brigade na Zapadnoj obali.

Izraelski mediji prikazali su snimke pukovnikovog vozila sa razbijenim vjetrobranom, s napomenom da je vozilo pogođeno kamenjem.

Armija je saopštila da vojna policija vodi istragu o ovm događaju.

Izvor: Tanjug, Srna