latinica  ћирилица
03/07/2015 |  09:55 | Autor: TANЈUG

Kanadska privreda na putu ka recesiji

Kanadska ekonomija je po svoj prilici na putu ka recesiji, procjenjuju stručnjaci banaka Nomura i "Banka Amerike Meril Linč".

Kanada, peti po veličini proizvođač nafte u svijetu, pogođena je padom globalnih cijena nafte i njena privreda je u prvom kvartalu potonula 0,6 odsto na godišnjem nivou, prenosi agencija Frans pres.

Nomura prognozira da će kanadski bruto domaći proizvod u drugom kvartalu potonuti 0,5 odsto, dok BAML očekuje negativan rast od 0,6 odsto u datom periodu.

- Ekonomija bilježi slabe rezultate od početka godine i izgleda da je ušla u recesiju u prvoj polovini 2015. i pored monetarnog labavljenja iz januara - navodi ekonomista BAML Emanuela Enenahor.

Čarls Sen-Arno iz Nomure navodi da privredni pad nije samo rezultat šumskih požara u Alberti koji du doveli do privremenog zatvaranja dva postrojenja na koja otpada 10 odsto kanadske prozivodnje nafte iz bituminoznog pjeska.

Prognozira se da će recesija uticati na kurs kanadskog dolara, koji bi do kraja godine mogao da oslabi na 70 centi za američki dolar.