latinica  ћирилица
03/07/2015 |  10:29 | Autor: RTS

Na dvije riječi od Zajednice srpskih opština

Sporna tačka u pregovorima Beograda i Prištine je pravna priroda Zajednice srpskih opština, saznaje RTS. Priština u Briselu nije željela da prihvati izraz "državni službenik". RTS saznaje i kakva će biti struktura ZSO.
Beograd - Priština - Foto: ilustracija
Beograd - PrištinaFoto: ilustracija

Kako RTS saznaje na Kosovu iz diplomatskih izvora bliskih Briselu, na posljednjoj rundi dijaloga samo zbog dvije riječi nije postignut sporazum o Zajednici srpskih opština. Te dvije reči su državni službenik, odnosno status i zvanje administracije koja rukovodi ZSO.

Srpska strana je pozivajući se na Briselski sporazum branila tezu da ZSO sprovodi zajedničke nadležnosti opština i više od toga. Zatim, da obavlja javne funkcije - jačanje lokalne samouprave, i da ima pun nadzor nad lokalnom samoupravom, obrazovanjem, primarnom i sekundarnom zdravstvenom zaštitom, priprema povratak protjeranih, ima nadležnosti u urbanizmu i inspekciji.

Važno je i da obrazovni i zdravstveni sistem u ZSO budu kao i u Srbiji.

Kako RTS saznaje, u Briselu su dogovoreni principi o formiranju ZSO koja bi imala pravo na neograničeno finansiranje od Vlade iz Beograda, a koju može istovremeno da finansira i kosovska vlada kao i da ima sopstvene izvore prihoda i svoj budžet.

Dogovoreno je da i da će ZSO biti oslobođena svih dažbina, taksi i poreza.

Kada je u pitanju organizaciona struktura Zajednice srpskih opština, sastojala bi se iz pet organa: Skupštine ZSO, predsjednika i njegovog zamjenika, Savjeta u koji bi bili uključeni i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i gradonačelnici, kao i od izvršnog vijeća ZSO ili Borda koji bi imao sedam članova, za sve oblasti iz nadležnosti.

Ako se izvrši pritisak na Prištinu malo je šansi da se nešto izmijeni, očekuje se dogovor, kaže dopisnik RTS-a. I prištinski mediji prenose da će se ZSO sastojati iz tih organa.