latinica  ћирилица
03/07/2015 |  11:35 | Autor: SRNA

Makedonija: Zakazano suđenje lideru opozicije

Početak suđenja optuženima za ugrožavanje ustavnog poretka i pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti, među kojima je i lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev, zakazan je za 5. avgust.

Osim Zaeva za "špijunažu" u slučaju "Puč" optuženi su i bivši šef makedonske tajne policije Zoran Veruševski i njegova supruga Sonja, te Đorđi Lazarevski i Branko Palifrov.

Sudskim vijećem će predsjedavati Ljubinka Baševska, sudija s dvadesetogodišnjim sudskim iskustvom, koja je prema informaciji iz Osnovnog suda u Skoplju za vođenje postupka izabrana elektronskim putem nakon što su isključene sve sudije koje su učestvovale u ocjenjivanju optužnog akta i određivale mjere pritvora optuženima, javili su skopski mediji.

Prema optužnici, Zaev je tajnim materijalima ucjenjivao makedonskog premijera Nikolu Gruevskog i tražio od njega da podnese ostavku, kao i da bude formirana tehnička vlada koja bi zatim organizovala prijevremene parlamentarne izbore.

Zaev je, nakon što je sud potvrdio optužnicu, rekao da se neće dobrovoljno javiti na sud i pozvao policiju da ga uhapsi.

Slučaj "Puč" dodatno je pogoršao ionako tešku političku situaciju u Makedoniji.

Desetak dana nakon što je MUP podnio krivičnu prijavu za "Puč" lider SDSM-a počeo je da objavljuje prisluškivane telefonske razgovore premijera Gruevskog, koga optužuje da je posredstvom Direkcije za bezbjednost i kontrašpijunažu nelegalno prisluškivao više od 20.000 građana Makedonije.