latinica  ћирилица
03/07/2015 |  12:56 | Autor: TANЈUG

Blumberg: Srbija u 2015 po rastu BDP-a ispred Švajcarske

Srbija će se na kraju 2015. naći među 10 najslabijih privreda svijeta, ali će po rastu bruto društvenog proizvoda biti ispred zemalja kao što su Švajcarska, Rusija, Hrvatska, pokazalo je istraživanje agencije "Blumberg".
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

Najveći gubitnik među državama na polju globalnog privrednog rasta biće Ukrajina.

Ukrajinski BDP će u četvrtom kvartalu ove godine po svoj prilici potonuti četiri odsto na godišnjem nivou, a sljedeća zemlja sa najslabijim privrednim rezultatom biće Rusija, čiji će BDP pasti 3,5 odsto u svjetlu sankcija zapada i pada prihoda od nafte, navode ekonomisti koje je anketirao "Blumberg".

Treće i četvrto mjesto na ovoj nezavidnoj listi zauzimaju Brazil i Argentina. Obije zemlje patiće od visoke inflacije i nezaposlenosti, uz privredni pad od 1,6 odnosno 1,5 odsto, respektivno.

Na opšte iznenađenje, na petoj poziciji je Švajcarska, čija će privreda biti u pozitivnoj zoni, ali uz rast od svega 0,1 odsto, budući da se još oporavlja od januarske odluke centralne banke o prestanku ograničavnja rasta franka u odnosu na evro.

Šesto mjesto zauzima Hrvatska sa prognoziranim rastom BDP-a od 0,2 posto, a sedmo Srbija, čija će privreda napredovati 0,5 odsto.