latinica  ћирилица
03/07/2015 |  15:40 | Autor: TANЈUG

Britanci oplakuju žrtve napada u Tunisu (VIDEO)

Milioni ljudi širom Velike Britanije održali su danas u podne minut ćutanja na Dan žalosti povodom smrti 30 sunarodnika koje je prije nedjelju dana ubio naoružani islamista na plaži u Tunisu.
Minuta šutnje u britanskom parlamentu - Foto: Screenshot
Minuta šutnje u britanskom parlamentuFoto: Screenshot

Napadač Saif Rezgi usmrtio je prošlog petka u poznatom ljetovalištu Sus u toj sjevernoafričkoj zemlji 38 ljudi, a Velika Britanija je, sa 30 britanskih državljana među žrtavama pogubnog napada, zabilježila najveći broj ubijenih u jednom militantnom napadu u posljednjih 10 godina, prenosi Rojters.

Zastave na zgradama vlade, britanskim ambasadama u svijetu i Bakingemskoj palati u Londonu spuštene su na pola koplja dok su na aerodromima, željezničkim stanicama i širom zemlje milioni Britanaca, uključujući kraljicu Elizabetu i premijera Dejvida Kamerona, održali minut ćutanja odajući poštu žrtvama.

Organizatori teniskog turnira Vimbldon odložili su početak meča kako bi gledaocima i igračima omogućili da odaju poštu ubijenima, a minut ćutanja ispoštovan je i na drugim sportskim događajima.

Britanska ambasada u Tunisu je planirala da danas održi komemoraciju i položi vijence na plaži na kojoj je napad izveden, navodi britanska agencija.

Premijer Kameron obećao je da će podržati punu istragu i pozvao na "odgovor u domovini i u inostranstvu" na nasilni islamski fundamentalizam.