latinica  ћирилица
03/07/2015 |  16:08 | Autor: TANЈUG

Djeca s KiM u Beogradu: Mnogo se razlikuje život ovdje i tamo

Srpskoj djeci na Kosovu i Metohiji uskraćeno je mnogo toga a uslove u kojima žive veoma je teško i opisati, kaže predsjednik opštine Klokot Srećko Spasić koji je doveo mališane iz Klokota i Vitine da posjete Beograd.
Aleksandar Vučić sa djecom - Foto: TANЈUG
Aleksandar Vučić sa djecomFoto: TANЈUG

 Srpskoj djeci na Kosovu i Metohiji uskraćeno je mnogo toga a uslove u kojima žive veoma je teško i opisati, kaže predsjednik opštine Klokot Srećko Spasić koji je doveo mališane iz Klokota i Vitine da posjete Beograd.

U izjavi Tanjugu on je rekao da djeci ova posjeta mnogo znači jer je većina prvi put u glavnom gradu Srbije.

Vladi Srbije je zahvalio na bezgraničnoj podršci Srbima na Kosovu i na svemu sto čini da im omogući bolji život, dodao da vlada treba da nastavi da vodi brigu o srpskoj djeci i cijelom Kosovu i Metohiji, kako bi ostala na svojim ognjištima, a zatim poručio: "Biće budućnosti, izdržaćemo sve nedaće.

On se posebno zahvalio članovima Gradskog Vijeća Miri Milutinović, Tanji Popović i Goranu Vesiću što su omogućili djeci da borave u Beogradu i da osjete slobodu koja im nedostaje na Kosovu i Metohiji.

Nastavnica Zorica Marinković iz Osnovne škole "Marko Rajković" u Vrbovcu u opštini Vitina rekla je da su te dolaskom u Beograd mogli da vide kolika je razlika u uslovima života.

"Naša djeca su suočena sa ograničenjima u mnogim oblastima života. Ne mogu slobodno da se kreću, ograničeni su u igri, druženju. Mnogo se razlikuje život djece kod nas i u centralnoj Srbiji", rekla Marinković i dodala da su djeca pod velikim utiskom tokom posjete i da će sigurno još dugo pričati o tome.

Aleksandar Vučić sa djecom (Foto: TANЈUG)

Mališani iz Klokota i Vitine oduševljeni su glavnim gradom Srbije.

Mihajlo Kostić iz Vitine kaže da je njemu i njegovim vršnjacima dolazak u Beograd značio puno, jer su mnogi prvi put u glavnom gradu, da im je drago što su upoznali premijera, ali se požalio na teške uslove života na KiM, jer, kako je rekao,ne mogu slobodno da šetaju, plaše se da govore srpski...pričamo srpski jezik", prenio je dio teškoća sa kojima se suočavaju srpska djeca.

I Andrijana Cvetković iz Grnčara izrazila je zadovoljstvo što je imala prilike da vidi Beograd u kojem do sada nije bila, kao i Anja Spasić iz Klokota, koja je kazala da je ovo prilika da nauče nešto o svojoj zemlji.

Stefan Vujić iz Vrbovca rekao je da je posjeta prilika i da građani u Beogradu saznaju da i dalje ima srpske djece na Kosovu i Metohiji, a posebno je, kaže, zadovoljan što je "imao priliku da vidi premijera Aleksandra Vučića".

"Mi njega vidimo samo preko malih ekrana i ova prilika da sa njim pričamo je velika stvar", kazao je Vujić.

Srpski premijer razgovarao je danas sa djecom sa Kosova i Metohije izrazivši zadovoljstvo što su došli u Beograd, pitao ih je šta bi željeli još da vide, a velika većina se izjasnila za dva najveća stadiona u Beogradu.

Premijer je zato pozvao čelnike Crvene Zvezde i Partizana i zamolio ih da djecu provedu kroz stadione, a mališanima je predao i poklone koje je lično obezbijedio za njih.