latinica  ћирилица
03/07/2015 |  16:31 | Autor: TANЈUG

Dačić očekuje podršku Njemačke za otvaranje poglavlja

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u razgovoru sa novoimenovanim ambasadorom Njemačke u Beogradu Akselom Ditmanom da očekuje podršku Njemačke za što skorije otvaranje pregovaračkih poglavlja.
Aksel Ditman i Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Aksel Ditman i Ivica DačićFoto: TANЈUG

Dačić i Ditman konstatovali su da su odnosi dvije zemlje dobri, da ih karakterišu saradnja na svim poljima, dijalog na visokom nivou i konstantan trend unapređenja, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U razgovoru je ocijenjeno da je politički dijalog posebno intenziviran u proteklih godinu dana i da ga obilježavaju posjete i redovni susreti visokih zvaničnika Srbije i Njemačke, što potvrđuje i predstojeća posjeta kancelarke Angele Merkel Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije zahvalio je na podršci Njemačke evropskom putu Srbije i prenio očekivanje da će se ona nastaviti i ubuduće, kroz podršku i pomoć Njemačke što skorijem otvaranju pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom.

Dačić je istakao da Srbija veliku pažnju posvećuje unapređenju ekonomske saradnje sa Njemačkom, gdje visina njemačkih investicija i obim spoljnotrgovinske razmjene pružaju razloge za optimizam.

Takođe, obostrano je visoko ocijenjena međusobna saradnja u okviru OEBS-a.

Ambasador Njemačke istakao je da pored evropskih integracija postoji čitav niz značajnih oblasti u kojima Srbija i Njemačka mogu da unapređuju saradnju, kao što su ekonomija, obrazovanje i nauka, razmjena među mladima, kao i dalje intenziviranje kulturne saradnje, navodi se u saopštenju.