latinica  ћирилица
03/07/2015 |  19:37 | Autor: TANЈUG

Slika je umjetnost, a ne investicija

U Muzeju kraljice Sofije, u Madridu, danas je izloženo ulje na platnu "Nafea faa ipoipo?" (Kada ćeš se udati?) francuskog post-impresioniste Pola Gogena, koje važi za najskuplje ikada prodatu sliku.

Prema pisanju Njujork tajmsa, slika dvije mlade Tahićanke, nastala 1892. godine, prodata je početkom ove godine anonimnom kupcu iz Katara za 300 miliona dolara. Dotad su rekord najskuplje slike držali "Igrači karata" Pola Sezana sa cijenom od 250 miliona dolara.

Rudi Stehelin, kolekcionar umjetnina i predstavnik Fondacije Stehelin koja je Gogenov rad dala na prodaju, odbio je da objelodani iznos koji je za nju dat.

"Ovo nije najvrednije djelo u ovom muzeju", kazao je on predstavljajući sliku "Nafea faa ipoipo" koja je madridskom muzeju data na pozajmicu.

"Mislim da 'Gernika' svakako vrijedi više od ove slike, zato prekinite sa licitiranjem i pogledajte ove slike", rekao je on, pozivajući prisutne da skrenu pogled na čuvenu Pikasovu sliku posvećenu španskom građanskom ratu.

"Tu ne visi nikakav novac. To su fantastične slike... Možda nemaju sve istu tržišnu vrijednost, ali to je umjetnost, a ne investicija", naveo je Stehelin.

Gogenov rad je prethodno bio izložen u Bazelu. U Madridu je predstavljen u okviru izložbe 60 umjetničkih djela koja će trajati do sredine septembra.

"To je jedna od slika koje je Gogen napravio kada je prvi put otišao na Tahiti", objasnio je Stehelin, dodajući da je riječ o jednoj "srećnoj" slici.