latinica  ћирилица
03/07/2015 |  22:23 | Autor: B92

Popović: Rezolucija neće imati dugotrajan efekat

Nekadašnji ambasador Srbije u Velikoj Britaniji Dejan Popović smatra da rezolucija o Srebrenici neće imati dugotrajan efekat.
Prijedlog ruske rezolucije o BiH (foto: © Sputnik/ Aleksandar Milačić) -
Prijedlog ruske rezolucije o BiH (foto: © Sputnik/ Aleksandar Milačić)

- Veoma visoko pozicionirane diplomate, održavajući kontinuitet jedne politike, ušli su u akciju pripremanja ove rezolucije. Sa jedne strane Britanija želi da time da značaj obilježavanju tog užasnog zločina u Srebrenici, ali je to i pokušaj da se ukaže na potrebu pomirenja u regionu, i još više na potrebu da se pojača uloga centralne BiH. Kroz nekoliko formulacija u toj rezoluciji vidi se da je želja Velike Britanije, a vjerovatno i nekih drugih sila, da se ojača funkcionalnost BiH - rekao je Popović.

Smatra da će se vrlo brzo efekti te rezolucije izgubiti u moru nekih novih događaja koji će nastupati. "Ne mislim da će ona trajno obilježiti bilo šta", rekao je on.

Popović je izjavio za televiziju B92 da mu se čini da je na dugi rok glavni strateški cilj britanske spoljne politike u regionu jačanje funkcionalnosti BiH.

On je, međutim, ocijenio da će sama rezolucija označiti privremeno zahlađenje u bilateralnim odnosima Beograda i Londona.

- Podrška Britanije evrointergacijama, s jedne strane, naš interes da privučemo malobrojne britanske investitore, s druge strane, ali nastaće i novi problemi. Prije svega ih anticipiram u najavljivanim izmjenama u organizaciji BiH na kojima će, pretpostavljam, insistirati Velika Britanija. Tu će se opet pojaviti određene fikcije u odnosima Srbije i Britanije - rekao je Popović.