latinica  ћирилица
04/07/2015 |  07:36 | Autor: Agencije

Posmrtni ostaci legendarnog Euzebija u Nacionalnom Panteonu

Posmrtni ostaci legendarnog Euzebija biće uz najveće počasti premješteni u Nacionalni Panteon, mjesto gdje počivaju najslavnije ličnosti Portugala.
Euzebio (FOTO: neogaf.com) -
Euzebio (FOTO: neogaf.com)

Kočija će vući kovčeg sa "Crnim panterom" – koji je umro januara 2014. u 71. godini, ulicama Lisabona, oko stadiona Benfike, prije nego što stigne u Panteon prenosi agencija AFP.

Vlada Portugalije je prošle godine proglasila trodnevnu nacionalnu žalost povodom smrti jednog od njaslavnijih portugalskih sinova, od čije je fudbalske vještine strahovala cijela Evropa.

Parlamentarci su ove godine jednoglasno odlučili da njegovi ostaci budu premješteni i sahranjeni na mjestu na kojem počivaju najvažnije licnosti Portugala.

Desetine hiljada ljudi preplavilo je u januaru 2014. ulice glavnog grada Portugala tokom sahrane Euzebija, prvog crnog igrača koji je dobio Zlatnu loptu – 1965. godine.

Rođen u Mozambiku, bivšoj portugalskoj koloniji, Euzebio je sa 19 godina prešao u Benfiku, gdje je postao ključni igrač sa kojim je klub 1962. osvojio Kup Evrope, postigavši dva gola u pobjedi nad Realom od 5:3.

Izuzetno snažan, "panterske" brzine i savršene fudbalske tenhnike Euzebio je dao podjednako značajan doprinos portugalskoj reprezentaciji za koju je na 64 utakmice postigao 41 gol.