latinica  ћирилица
04/07/2015 |  12:17 | Autor: SRNA

Rajkroft: Ništa sporno u upotrebi izraza "genocid" za Srebrenicu

Stalni predstavnik Velike Britanije pri UN Metju Rajkroft uputio je danas pismo predsjedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću u kojem je ocijenio da nazivanje događaja u Srebrenici 1995. godine "genocidom" nije politička niti antisrpska izjava.
Britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici - Foto: SRNA
Britanski prijedlog rezolucije o SrebreniciFoto: SRNA

Zahvaljujući Ivaniću na pismu koje je uputio njemu i ostalim ambasadorima zemalja članica Savjeta bezbjednosti UN povodom predložene britanske rezolucije o Srebrenici, Rajkroft je naveo da je namjera ove rezolucije sjećanje na žrtve i osvrtanje na pouke koje su proizašle iz tih događaja za BiH, međunarodnu zajednicu i UN, da bi se obezbijedilo da se ove greške nikada i nigdje ne ponove.

Navodeći da je UN je priznao svoje institucionalne greške po pitanju Srebrenice, Rajkroft je naveo da je ova godišnjica važna prilika da se sagleda prošlost i obezbijedi da organizacija UN bude spremnija da se nosi sa budućim izazovima.

Rajkroft, nekadašnji britanski ambasador u BiH, ističe da u isto vrijeme rezolucija mora prepoznati da je bilo nevinih žrtava na svim stranama tokom rata, uključujući one u Srebrenici i okolnom području.

"Rane prošlosti se moraju liječiti putem pružanja podrške žrtvama i izvođenjem izvršioca zločina pred lice pravde, bez obzira na to ko su oni. Proces pomirenja se mora završiti da bi se svi građani BiH sa sigurnošću i nadom okrenuli ka budućnosti", dodao je Rajkroft.

Navodeći da je ovo bila namjera predlagača rezolucije, Rajkroft je istakao da su kao odgovor na Ivanićevo pismo Savjetu bezbjednosti UN napravljene dodatne promjene u tekstu kako bi ova poruka bila što jasnija.

Rajkroft je istakao da se istinsko pomirenje ne može graditi na oklijevanju ili odbijanju da se prihvate i sagledaju dešavanja u prošlosti.