latinica  ћирилица
04/07/2015 |  18:49 | Autor: vecernjenovosti

Štoperica i pred ministre

Sve više zahtjeva da se mijenjaju pravila za sjednice Skupštine Srbije na kojima se propituje Vlada. Ideja da se izmijenama poslovnika o radu ograniči vrijeme za davanje odgovora...
Ilustracija - Foto: Novosti.rs
IlustracijaFoto: Novosti.rs

OGRANIČENjE vremena za odgovore premijera i ministara na sjednici Skupštine Srbije predviđenoj za propitivanje Vlade - jedno je od mogućih rješenja da što više poslanika dobije priliku da postavi pitanja.

Praksa je pokazala da se te "diskusije" pretvore u monolog članova izvršne vlasti, jer nigdje nije propisano koliko mogu da drže riječ. S druge strane, za poslanike se uključuje štoperica, pa mnogi ne stignu da postave pitanja.

Tako je bilo i prije dva dana, kad su ministri na čelu sa predsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, na sjednici koja traje tri časa, govorili dva sata i 10 minuta, a parlamentarci 50 minuta. Mikrofon je uključilo samo šest poslanika, čiji klubovi ne zauzimaju ni petinu mjesta u klupama. Bez riječi su ostali opozicioni DS i SDS, ali i predstavnici vlasti SPS i SNS.

I premijer je poručio da treba promijeniti pravila oko propitivanja Vlade. A predsjednica Skupštine Maja Gojković je ranije govorila da treba mijenjati poslovnik:

- Prilikom obrazloženja zakona, na primjer, ministri nemaju dovoljno vremena da govore o prijedlogu. A, s druge strane, nemaju ograničenja kada odgovaraju na pitanja poslanika.

Predsjednik Administrativnog odbora Zoran Babić najavio je juče da SNS pravi spisak rješenja za koja misli da mogu da budu bolja u Poslovniku o radu parlamenta.

Aleksandra Јerkov (DS) kaže da je sjednica sa poslaničkim pitanjima ličila na farsu, jer je premijer na pitanje koje je postavljeno za tri minuta, odgovarao 47 minuta:

- Kad smo usvajali poslovnik nismo imali u vidu da će doći premijer koji neće biti spreman na dijalog. Јedino rješenje je da se ograniči vrijeme koje Vlada ima za odgovor.

Predstavnik "Pokreta za preokret" Јanko Veselinović smatra da poslovnik nije toliko loš, koliko ga vlast zloupotrebljava:

- Osim toga što Vlada nije došla u parlament posljednjeg četvrtka u mjesecu kad treba, nego nedejlju dana kasnije, početak sjednice je pomjeren za 15.45, a ne 16 časova i to da bi ministri i poslanici stigli na neki prijem.

TROЈICI - KAZNA

ADMINISTRATIVNI odbor kaznio je poslanike Nove i DS Zorana Živkovića i Dragana Šutanovca sa po 6.830 dinara, kao i demokratu Balšu Božovića sa 13.659 dinara, zbog nedoličnog ponašanja na sjednicama.