latinica  ћирилица
04/07/2015 |  20:43 | Autor: RTRS

Humanitarna akcija - Kuća za siročad iz Bratunca (VIDEO)

Humanitarna akcija za izgradnju neophodne kuće za četvoro maloljetne siročadi iz Bratunca, koju je podržala Radio-televizija Republike Srpske, počinje iz Kozarske Dubice! Akcija će početi sutra, a štand za prikupljanje pomoći biće postavljen u glavnoj ulici od osam do 21.00 čas.
Humanitarna akcija - Kuća za siročad iz Bratunca - Foto: RTRS
Humanitarna akcija - Kuća za siročad iz BratuncaFoto: RTRS

 Aco, Božana, Nedeljko i Branko Ilić. U oronuloj porodičnoj kući u Dubravicama, bez topline doma, bez majke, oca, bake ili djeda, primorani da odrastu prije vremena, ganuli su srca širom Srpske. Nakon smrti roditelja, ostali su sami u oronuloj, montažnoj kućici.

"Propali plafoni, propali podovi, krov kisne, u montažnoj su privremeno, pod je propao isto. Šta bi se moglo uraditi? Da se sruši i da se na temeljima istim izgradi nešto bolje ako je moguće", kaže stric Milovan Ilić.

Najstariji od četvoro malih heroja, 15-godišnji Nedeljko napustio je školu kako bi, uz mlađeg brata, brinuo o domaćinstvu.

"Snalazimo se sami. Hvala svima koji nam pomognu", kaže Nedeljko Ilić.

U akciji koju je prije mjesec dana pokrenuo RTRS, KOZARSKA DUBICA je prva na ispitu humanosti. Prikupljanje novca za izgradnju kuće mališanima iz Dubravica kod Bratunca počinje upravo iz ove opštine.

ŠTAND ĆE BITI POSTAVLjEN SUTRA U GLAVNOЈ ULICI OD 08.00 DO 21.00 ČAS

 "Vjerujem da će uspješno položiti taj ispit kao i sve opštine koje se uključe u ovu humanitarnu akciju - vjerujem da će biti građana koji će moći da daju jednu, dvije, pet ili 10 KM u zavisnosti od toga koliko su u mogućnosti", kaže Marko Vejić, novinar Radio-televizije Republike Srpske

 UNIKREDIT BANKA 3383502257446268 (uplata u KM) SA NAZNAKOM ZA PORODICU ILIĆ

 Opština Bratunac i Centar za socijalni rad pridružiće se gradnji kuće za koju, kako su istakli, postoje svi infrastrukturni i građevinski uslovi.

"Postoji plac za izgradnju porodične kuće i ostala infrastruktura koja je potrebna za izgradnju. Mislim da bi bilo dobro da djeca i dalje ostanu u prirodnom ambijentu u sredini u kojoj su rođena i u kojoj žive. Nadam se da ćemo istrajati u tome sa lokalnom zajednicom i drugim donatorima" kaže Čedomir Pavlović,  Centar za socijalni rad Bratunac.

Nakon akcije u Kozarskoj Dubici, humanitarci iz ove opštine pozvaće drugu opštinu da učini isto. Prikupljena sredstva biće uplaćena na jedinstveni žiro račun Ilića, otvoren u humanitarnoj organizaciji "Budimo ljudi"u Banjaluci.