latinica  ћирилица
05/07/2015 |  17:50 | Autor: Agencije

Završen referendum, "ne" u prednosti (VIDEO)

Prema prvim preliminarnim zvaničnim rezultatima, na osnovu 10 odsto izbrojanih glasova, na današnjem referendumu pobijedila je opcija protiv prijedloga EU i MMF, objavljeno je na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova.
Grčka - birališta - Foto: AP
Grčka - biralištaFoto: AP

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Grčke, saopšteno je da je "Oxi" (ne) na referendumu zaokružilo 59,9 odsto birača.

Na drugoj strani 40,1 odsto Grcka zaokružilo je "Nai" (da).

Procjene televizija ukazuju da je sa "Oxi" glasalo 52 odsto birača, a za prihvatanje prijedoga EU i MMF 48 procenata.

Izlaznost, kako je saopšteno iznosila je 53,8 procenata, a za validnost referenduma potrebno je, prema zakonu više od 40 odsto.

Na referendumu pravo glasa imalo je 9.855.029 birača koji su se sa “da“(Nai) ili “ne“ (Oxi) izjašnili na ukupno 19.159 biračkih mjesta širom Grčke.

Grčka vlada želi da nastavi pregovore sa međunarodnim kreditorima kako bi se što prije postigao dogovor, izjavio je portparol grčke vlade Gabrijel Sakelaridis.

"Pregovori koji će početi moraju da se okončaju veoma brzo, za 48 sati", rekao je Sakelaridis grčkoj televiziji nakon okončanja referenduma. "Učinićemo sve da uskoro postignemo dogovor", poručio je on, prenosi Rojters.

Biračka mjesta otvorena su jutros nešto poslije sedam sati po lokalnom vremenu, a građani će moći da glasaju do 19 sati. Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Grčka novinska agencija ANA navodi da su glasači u istom tempu izašli na opštim izborima u januaru, kada je građansku dužnost obavilo 65 odsto glasačkog tijela.

Vlada je Grke pozvala da zaokruže "ne".

Cipras: Narod odlučan, uzima sudbinu u svoje ruke

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je danas dan pobede demokratije i da je njegova prezadužena zemlja odlučna u tome da donese odluku o sopstvenoj sudbini, jer će se građani o tome izjasniti na vanrednom referendumu koji je sazvao.

"Niko ne može ignorisati poruku odlučnosti naroda koji uzima sudbinu u svoje ruke", rekao je Cipras, nakon što je glasao u osnovnoj školi "Dimotika" u Atini, gde je na glasačkom mestu dočekan ovacijama i uzvicima "Oxi, oxi" (ne,ne).

Grčki premijer je dodao da današnji referendum o prijedlozima međunarodnih poverilaca šalje poruku da Grci prihvataju ujedinjenu Evropu, ali da žele da žive dostojanstveno, prenijela je agnecija AP.

"Danas je dan pobede, jer je demokratija sama po sebi pobjeda, ona je radost. A kada demokratija prevaziđe strah, onda ona postaje spas i izlaz. Grčki narod danas šalje veoma snažnu poruku. Poruku dostojanstva i odlučnosti. Poruku da je izbor u njihovim rukama. Niko ne može ignorisati volju naroda za životom. Da živi sa odlučnošću i uzme sopstveni život u svoje ruke", rekao je Cipras.

"Uvjeren sam da ćemo od sutra utriti put za sve narode u Evropi. Put povratka na osnovne vrijednosti demokratije i solidarnosti u Evropi, uz slanje snažne poruke odlučnosti o tome da ne želimo samo da ostanemo već i da živimo dostojanstveno u Evropi", poručio je predjsednik grčke vlade, izvještava britanski Gardijan.

Cipras je poručio i da je referendum pobjeda nad strahovima i ultimatimuma, kao i da želi pobjedu opcije "ne", što će ojačati pregovaračku poziciju Atine i obezbijediti bolji sporazum sa kreditorima radi izbjegavanja bankrota i bankarskog kolapsa Grčke.

Dolazak Ciprasa na glasanje pratio je veliki broj novinara iz Grčke i cijelog sveta, te je nastala velika gužva prilikom njegovog dolaska i odlaska sa birališta.