latinica  ћирилица
05/07/2015 |  20:42 | Autor: Agencije

Grčka: Završen referendum, vode protivnici prijedloga EU i MMF (VIDEO)

Prema prvim preliminarnim zvaničnim rezultatima, na osnovu 60 odsto izbrojanih glasova, na današnjem referendumu vodi opcija protiv prijedloga EU i MMF, objavljeno je na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova...
Grčka: Završen referendum - Foto: AP
Grčka: Završen referendumFoto: AP

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Grčke, saopšteno je da je "Oxi" (ne) na referendumu zaokružilo 61 odsto birača.
Na drugoj strani 39 odsto Grka zaokružilo je "Nai" (da).

Izlaznost, kako je saopšteno iznosila je 53,8 procenata, a za validnost referenduma potrebno je, prema zakonu više od 40 odsto.

Na referendumu pravo glasa imalo je 9.855.029 birača koji su se sa "da"(Nai) ili "ne" (Oxi) izjašnili na ukupno 19.159 biračkih mjesta širom Grčke.

Grci su danas izašli na birališta kako bi na referendumu odgovorili da li prihvataju ili odbijaju mjere štednje koje su ponudili međunarodni kreditori u zamjenu za dodatnu finansijsku pomoć.

 Nakon referenduma evro je pao prema dolaru za 1,12 odsto.

Grčka: Nećemo štampati novu valutu

Grčka vlada ne razmatra štampanje nove valute, rekao je koordiantor pregovora Atine sa kreditorima Euklid Cakalotos po zatvaranju birališta u Grčkoj, nakon što su grčki mediji, na osnovu anketa, objavili da su Grci na referendumu, većinom glasova, odbacili prijedlog međunarodnih kreditora.

"Ne pregovaramo o paralelnoj valuti. Ne mislim da će nas oni (evrozona) izbaciti. Mi smo spremni da se sastanemo s njima još večeras", rekao je Cakalotos za grčku televiziju Star, a preneo Rojters.

 PASOK: Najvažnije obnavljanje jedinstva

Opoziciona grčka stranka PASOK istakla je večeras da je, nezavisno od ishoda rerefenduma o prijedlogu međunarodnih povjerilaca, najvažnije obnavljanje jedinstva. Ova stranka je, u saopštenju, istakla da je potrebno obnoviti jedinstvo i izbjeći svaku akciju koja vodi ka podjelama. PASOK je naveo i značaj otpočinjanja pregovora sa ciljem postizanja dogovora koji bi obezbijedio izlazak iz krize, uz ostajanje u evrozoni i EU.

Opozicioni PASOK je naglasio da će podržati novu fazu tih pregovora.

19:17 - Cipras u kabinetu čeka rezultate referenduma

U stranci Siriza, grčkog premijera Aleksisa Ciprasa preovladava optimizam zbog procjena koje ukazuju da su na današnjem referendumu pobijedu odnijeli protivnici prijedloga međunarodnih povjerilaca, prenose grčki mediji. Ta vladajuća stranka, koja je pozvala građane da glasaju "ne", izrazila je takođe zadovoljstvo mirnom atmosferom u kojoj je referendum održan.

Cipras je večeras stigao u sjedište predsjednika vlade u Atini odmah po zatvaranju birališta i on će, kako je najavljeno, u svom kabinetu sačekati rezultate rerefenduma.

 Grčka kriza koštaće Lagardovu funkcije?

Kristin Lagard nije pokrenula grčku krizu, ali će je ona možda koštati funkcije direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), piše britanski list Spektejtor. Brojni ekonomisti optužuju Lagard da je dugo ignorisala program otpisa grčkog duga, kao i mišljenje analitičara da je potrebno naći zajednički jezik sa Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom.

Kao bivša francuska ministarka finansija, Lagard je dozvolila da je evropska politička agenda, očuvanje evra po svaku cijenu, odvrati od poštovanja principa MMF-a, što povećava šanse da ona ne bude ponovo imenovana na funkciju direktora fonda kada njen mandat istekne iduće godine,navodi list.

Prtparol Vlade: Učinićemo sve da što prije postignemo dogovor 

 Grčka vlada želi da nastavi pregovore sa međunarodnim kreditorima kako bi se što prije postigao dogovor, izjavio je portparol grčke vlade Gabrijel Sakelaridis.

"Pregovori koji će početi moraju da se okončaju veoma brzo, za 48 sati", rekao je Sakelaridis grčkoj televiziji nakon okončanja referenduma.

"Učinićemo sve da uskoro postignemo dogovor", poručio je on, prenosi Rojters.