latinica  ћирилица
06/07/2015 |  17:28 | Autor: SRNA

Ministarstvo zdravlja: Stanićevi navodi nisu tačni

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske demantovalo je navode člana SDS-ovog odbora za zdravstvo Slobodana Stanića o stanju u zdravstvenim ustanovama, jer je, kako navode, riječ o neprovjerenim i nepostojećim podacima iznesenim sa političkom namjerom da zdravstveni sistem prikaže u dosta lošijem stanju nego što jeste.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

Ministarstvo redovno dobija finansijske podatke iz zdravstvenih ustanova koji se u nekim slučajevima razlikuju i do dvadeset miliona KM od podataka koje je iznio Stanić, navodi se u saopštenju.

U Ministarstvu smatraju veoma neprofesionalnim da neko ko je rukovodio zdravstvenim sistemom i jednim dijelom zna kako taj sistem funkcioniše sada nastoji da te podatke "frizira" sa ciljem dnevno političke promocije.

- Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja nikada nisu tvrdili da ne postoje dugovanja i obaveze zdravstvenog sistema, već da se intenzivno radi na njihovom otklanjanju zajedno sa menadžmentom zdravstvenih ustanova, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da su se podaci, koje je Ministarstvo zajedno sa Fondom predstavilo, odnosili na rezultate koji su do sada postignuti u ovoj oblasti zahvaljujući provođenju mjera koje je Vlada Republike Srpske usvojila početkom godine.

- Pozivamo bivšeg ministra da dođe u Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i upozna se o projektu rekonstrukcije Kliničkog centra Banjaluka kako bi dobio pouzdane i provjerene informacije o samom projektu i o korespondenciji koja je obavljena sa Evropskom investicionom bankom, poručuju iz Ministarstva.

U Ministarstvu napominju da je Evropska investiciona banka poslala dopis kojim je zvanično potvrdila da finansiranje projekta rekonstrukcije i izgradnje Univerzitetske bolnice Klinički centar Banjaluka nijednog trenutka nije bilo ugroženo i da se nastavlja kako je predviđeno kreditnim sporazumom.

Dopis je dostavljen na zahtjev Ministarstva nakon pisanja pojedinih medija i iznošenja netačnih informacija koje se odnose na saradnju sa Evropskom investicionom bankom, navodi se u saopštenju.