latinica  ћирилица
07/07/2015 |  07:37 | Autor: Agencije

Sjednica Savjeta bezbjednosti odložena za sutra u 16 časova (VIDEO)

Sastanak Savjeta bezbjednosti povodom prijedloga britanske rezolucije o Srebrenici odložen je za sutra u 16 časova. Prethodno je sjednica odložena dva puta pošto je Rusija najavila veto na prijedlog britanske rezolucije. Kina je ranije predložila da se glasanje odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica SB.
Savjet bezbjednosti UN (photo: Twitter, ‏@uatodaytv) -
Savjet bezbjednosti UN (photo: Twitter, ‏@uatodaytv)

20.50 - Sjednica Savjeta bezbjednosti odložena za srijedu u 16 časova, javlja dopisnik RTS-a iz Njujorka.Kina je predložila da se glasanje o britanskom prijedlogu rezolucije o Srebrenici odgodi dok se ne postigne konsenzus svih članica Savjeta bezbjednosti, saznaje RTS u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

 20.09 Sat vremena pred najavljeni početak sastanka, kineske diplomate pokušavaju da pronađu rješenje sa predstavnicima SAD i Rusije. Za sada, nema informacija o napretku pregovora ili novom prijedlogu rezolucije, saznaje RTS.

19.55 Povodom situacije u Savjetu bezbjednosti UN-a večeras u 22 sata Vlada Srpske održaće hitnu sjednicu.

19.30 - Rezolucija je tako loša da nikakve popravke na njenom tekstu ne mogu da je dovedu u poziciju da bude prihvatljiva za nas i u tom pogledu apsolutno je jasno da je to razumjela Rusija i da se ponašala u skladu sa ranijim razgovorima koje smo imali, rekao je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

18.20 Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, je komentarisao zadnje događaje oko rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

- Sve što se događa oko rezolucije i ove sjednice pokazuje koliko smo bili u pravu mi koji smo svojevremeno upozoravali, posebno ambasadore, da je ovo stvar oko koje se BiH, ali ne samo ona može podijeliti, rekao je Ivanić.

 17.40 AFP prenosi da je Rusija planirala da uloži veto na tekst britanske rezolucije.

Rusija je članicama SB UN saopštila da planira da uloži veto na tekst rezolucije, nakon čega su sazvane hitne konsulatacije. Sednica SB odložena pošto su SAD i Rusija održale hitne razgovore o nacrtu britanske rezolucije. Zamjenik ambasadora Rusije pri UN Petr Iličev ocijenio je da nacrt "stvara podjele" i da je fokusiran samo na "jednu stranu konflikta".

17.30 Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za večeras u 22.30 hitnu sjednicu Vlade Srbije. Povod za sazivanje hitne sjednice Vlade Srbije je današnje zasjedanje Savjeta bezbjednosti UN o rezoluciji o Srebrenici.

17.10 Brifing Savjeta bezbjednosti o Bosni i Hercegovini odložen za 21 čas, saopšteno iz Savjeta bezbjednosti. U toku brifinga će viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamjenik šefa UN Јan Elijason i visoki predstavnik UN za ljudska prava princ Zeid Rad al Husein. Poslije toga uslijediće komentari država članica.

16.30 Kinesko ministarstvo spoljnih poslova obavijestilo je Srbiju da je njihov stav da se glasanje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici odloži dok se postigne konsenzus svih članica, saznaje RTS. Kina smatra da predloženi tekst ne ide u prilog pomirenju u regionu i da o njemu nema saglasnosti ni svih naroda u BiH. Rusija nije podnijela svoj prijedlog rezolucije.

16.00 Zbog velikog neslaganja članica Savjeta bezbjednosti UN oko teksta britanskog prijedloga rezolucije o Srebrenici, sjednica odložena za sat vremena, saznaje RTS.

07.30 Savjet bezbjednosti UN danas bi trebalo da razmatra predloženu britansku rezoluciju o Srebrenici.

Velika Britanija juče je podnijela novu, šestu verziju rezolucije. To je i konačna verzija, pogoršana u odnosu na prethodne prijedloge. RTS prenosi da se u rezoluciji više ne spominje ime Radovana Karadžića i Ratka Mladića kao odgovornih za ratne zločine u Srebrenici, jer je sudski proces protiv njih u toku.

Prema najavi RTS dogovoren je i poseban format za raspravu u SB UN, "brifing" na kojem će svoja viđenja događaja u Srebrenici predstaviti zamjenik šefa UN Јan Elijason i princ Zeid, visoki predstavnik UN za ljudska prava.

Poslije toga, uslijediće komentari država članica, ali i šira rasprava, od koje je, unaprijed, odustala BiH, navedeno je na sajtu RTS-a.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Rusija nije pustila svoj prijedlog rezolucije, tako da će na glasanje biti iznesen samo britanski prijedlog.

- Diskusija bi trebalo da traje tri sata. Večeras će biti poznat ishod, rekao je Dačić.

Prethodno, svoj prijedlog, kao protivtežu britanskoj rezoluciji, iznijela je Rusija, nakon čega je britanski nacrt pretrpio više izmjena, ali je za Republiku Srpsku i Srbiju dokument ostao neprihvatljiv.

Odluka o rezoluciji o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti opredijeliće put BiH, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je zamolio Rusiju da ne podrži donošenje dokumenta, koji je protiv srpskog naroda, ali i svih koji ovdje žive.

Nacrt rezolucije o Srebrenici

Ukoliko prođe tekst rezolucije o Srebrenici, moglo bi doći do zahlađenja odnosa Srbije i Velike Britanije.

Po tom scenariju, Moskva ne bi uložila veto dok bi u slučaju ruske blokade Beograd mogao doći u nemilost Zapada. Prema pisanju medija, London je pripremio i plan B u slučaju da njihov prijedlog ne prođe. Oni bi u tom slučaju zatražili da se Generalna skupština na zasjedanju u septembru izjasni o dokumentu. Takođe, mediji prenose još jednu moguću opciju - da se glasanje odgodi ali samo kratko - poslije 11. jula.

Da bi rezolucija bila izglasana kao obavezujući dokument, za nju treba da glasa dvotrećinska većina, devet od 15 članica bez uloženog veta stalnih zemalja: Rusije, Kine, Francuske, SAD i Velike Britanije. Sjednica Savjeta bezbjednosti zakazana je za 16.00 časova.