latinica  ћирилица
07/07/2015 |  08:04 | Autor: TANЈUG

Bijela kuća pozvala Grčku i EU da pronađu kompromis

Bijela kuća pozvala je Grčku i lidere Evropske unije (EU) da pronađu kompromis i zadrže Atinu u evrozoni, pošto su se Grci na referendumu oštro suprostavili mjerama štednje stranih povjerilaca.

"Referendum je završen, ali naš stav ovdje, u Bijeloj kući, ostaje isti. To je na Evropi da riješi", rekao je portparol DŽoš Ernest, prenijela je agencija AFP.

Ernest je juče poručio, u razgovoru s novinarima, da zvaničnici EU i Grčke treba da postignu dogovor o "paketu reformi i finansiranja koji bi omogućili da Grčka bude na putu održivog duga, ali i ekonomskog rasta".

"Oni treba da urade tako da se omogući Grčkoj ostane dio evrozone", naveo je Ernest i dodao da je to izazov za Evropu kaja to treba da riješi.

AFP navodi da je to prvi zvanični komentar Bijele kuće na nedjeljni referendum u Grčkoj, gdje je 61 odsto glasača odbilo prijedlog iz EU koji zahtijeva dodatne mjere štednje i reformi, a što se smatra za pobedu vladajuće ljevičarske Sirize.

U Briselu se danas održava vanredni samit lidera 19 zemalja evrozone nakon što su Grci na referendumu rekli "ne" mjerama štednje koje su od njih zahtijevali kreditori.

Samit je sazvao predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, a njegovo održavanje su inicirali francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Rezultati grčkog referenduma moraju se prihvatiti, složili su se Oland i Merkelova.