latinica  ћирилица
07/07/2015 |  09:34 | Autor: TANЈUG

Danas počinje da radi BRIKS banka

Članovi Upravnog odbora Razvojne banke BRIKS sastaće se danas u Moskvi, što će formalno označiti početak rada ove institucije
BRIKS (© Fotohost agency) -
BRIKS (© Fotohost agency)

Na sastanku će biti potvrđeni stalni predstavnici članica BRIKS - Brazila, Rusije, Kine, Indije i Јužnoafričke Republike.

- Upravni odbor održaće prvi sastanak da bi osigurao pokretanje banke. Neophodno je potvrditi osnovna upravna tijela banke i način njihovog rada - rekao je za TASS izvor iz ruske delegacije.

Ovaj izvor navodie da će se na sastanku razgovarati i o strategiji banke u narednih pet godina i da će odgovarajući dokument biti predstavljen na jesen.

Kancelarija Razvojne banke BRIKS biće otvorena u Rusiji za godinu i po dana.

Očekuje se da će centralne banke zemalja BRIKS danas potpisati operativni sporazum o deviznim rezervama, koje bi mogle da se koriste kao finansijska pomoć državama članicama.

Početni iznos u ovom fondu je 100 milijardi dolara, a udio Rusije je 18 milijardi dolara. Ova sredstva mogu se koristiti za isplatu pomoći nekoj članici samo ako se donese zajednička odluka.

Prvi predsjednik Razvojne banke BRIKS jeste Kundapur Vaman Kamat iz Indije. Predsjednik Odobora direktora je predstavnik Brazila, a ruski ministar finansija Anton Siluanov imenovan je za predsjednika Upravnog odbora.