latinica  ћирилица
07/07/2015 |  09:56 | Autor: TANЈUG

Francuska ne može da preuzme rizik da Grčka napusti evrozonu

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je, uoči današnjeg hitnog samita lidera Evropske unije, da Francuska ne može da preuzme rizik da Grčka napusti evrozonu.

"Francuska je uvjerena da ne možemo da preuzmemo rizik da Grčka napusti evrozonu, potez koji bi mogao da utiče na ekonomije širom svijeta", upozorio je Vals za Francuski radio.

Vals je naveo da je "postojao osnov za dogovor sa Atinom".

"Osnova za dogovor postoji. Ne postoji tabu tema kada je u pitanju grčki dug u restrukturiranju", naveo je Vals, prenijela je agencija AFP.

Grčki zvaničnici su uoči referenduma prošle nedjelje, pregovarali sa trojkom stranih kreditorima jer je Atina ocijenila da Grčka nije u stanju da, u kratkom roku, otplati svoje dugove, zbog čega je neophodno da finansijske obaveze budu restrukturirane.

Valsova izjava uslijedila je nekoliko sati prije samita lidera evrozone gdje će razgovarati o ishodu referenduma u Grčkoj kada su birači odbacili oštre mjere štednje i reforme koje zahtijevaju strani povjerioci u zamjenu za spasavanje grčkih finansija.

Kasno sinoć, lidere Njemačke i Francuska - najveće ekonomije evrozone, predstavili su jedinstvenu platformu i pozivali grčkog premijera Aleksis Ciprasa da da "precizni prijedlog" kako da se ožive pregovori o izvlačenju Grčke iz dužničke krize.