latinica  ћирилица
07/07/2015 |  10:16 | Autor: TANЈUG

"Igra Istoka i Zapada oko Srebrenice"

Obilježavanje 20-godišnjice zločina u Srebrenici, usljed konflikta Istoka i Zapada, dobilo je geopolitičku dimenziju, ocijenio je bečki dnevnik "Standard"
"derStandard" o BiH - Foto: Screenshot
"derStandard" o BiHFoto: Screenshot

Kako navodi list, žrtve tog zločina bošnjačka strana je politički instrumentalizovala, dok nacionalističko-srpska strana umanjuje "genocid".

List ukazuje da je Rusija stala protiv rezolucije koju je predložila Velika Britanija, a da je Moskva argumentovala da je riječ o antisrpskoj rezoluciji.

Prethodno su političari iz Srbije i Republike Srpske kritkovali dokument, u kojem se pominje prečesto pojam genocid, piše Standard i dodaje da, od kada je "počinjen, jula 1995. godine, taj najveći zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, postao je političko pitanje".

- Јedni pokušavaju da se prisjećaju, ali instrumentalizuju žrtve, a drugi negiraju i umanjuju dimenzije zločina. Dodatno je debata oko Nasera Orića ove godine podstakla polarizaciju i koristila je predsjedniku RS Miloradu Dodiku - ocjenjuje dnevnik.

Istoričar Nikola Mol kaže za list da "Dodik sada može da kaže da se slavi zločinac".

- Može da kaže - jedan razlog više zbog kojeg moramo da se otcijepimo - dodao je Mol, a Enver Kazaz je naveo da su "žrtve potpuno politizovane, i smrt je postala politički faktor prve vrste".

Kako navodi list, Kazaz je rekao da je bošnjačka politička elita, koju predvodi bošnjački član Predsjedništva BiH i lider SDA, Bakir Izetbegović, instrumentalizovala zločin, i istakao da je to omalovažavanje žrtava.

Mol kaže da, pošto je masakr u Srebrenici okarakterisan kao genocid, on u BiH ima visoko simbolični značaj, a postaje i sve veći predmet sporova.

Mol kritikuje politizaciju rasprave o "genocidu", dodajući da se o žrtvama drugih masovnih zločina više i ne govorio kao o "pravim" žrtvama.