latinica  ћирилица
07/07/2015 |  12:45 | Autor: RTRS

Zašto je Varufakis najveći kuler među ministrima

Јanis Varufakis, bivši grčki ministar finansija koji je ovih dana bio na naslovnicama širom svijeta zahvaljujući ostavci poznat je i po svom izuzetno posjećenom blogu koji je često nailazio na kritike neistomišljenika.
Јanis Varufakis - Foto: RT
Јanis VarufakisFoto: RT

Јuče je privukao posebnu pažnju nakon što je objavio: "Nedugo nakon što su objavljeni rezultati referenduma, informisan sam o tome da neki članovi Evrogrupe i navodni 'partneri' žele da ja ne budem prisutan na njihovim sastancima. Premijer se složio da bi ta ideja mogla pomoći u postizanju sporazuma. Zbog toga danas napuštam Ministarstvo finansija.

Smatram da je moja dužnost da pomognem Aleksisu Ciprasu, na onaj način na koji on smatra da je to primjereno, u iskorištavanju kapitala koji nam je narod povjerio referendumom.

S ponosom ću nositi prezir kreditora".

Ali, ovo je samo jedna od izjava koja je podigla prašinu, a Independent je sastavio listu Varufakisovih izjava i situacija u kojima je pokazao da ga nije briga za tuđe mišljenje.

1. Onda kada je bio potpuno nezabrinut za svoj imidž tokom intervjua

Varufakis je šokirao novinare kada se pojavio pred novinarima i dao izjavu noseći motorističku kacigu i običnu sivu majicu.

2. Svaki put kad se na tapeti našla "Trojka"

U mjesecima koji su prethodili referendum, ministar nije prezao od kontroverze nazivajući "Trojku" (trojka međunarodnih vjerovnika - Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) "odborom nastalim na trulim temeljima", a mjere štednje komentirao je ovako: "Evropa, u svojoj beskonačnoj mudrosti, odlučila se prema bankrotu ponijeti tako što je na ramena najslabijih natovarila najveći dug u ljudskoj istoriji. Ono čemu svjedočim otada je fiskalna metoda mučenja (waterboarding) koja je ovu naciju pretvorila u dužničku koloniju".

3. Njegov odgovor na sugestiju da prijedloge za "paket spasa" potpiše bez pregovora

Kad su ga upitali bi li potpisao prijedloge programa pomoći koji nisu uključivali restruktuisanje grčkog duga, Varufakis je odgovorio: "Radije bih sebi odrezao ruku".

4. Njegov odgovor na druženje s evropskom finansijskom elitom

O bankarima i establišmentu Varufakis je jednom prilikom rekao: "Sklapanje saveza s reakcionarnim silama dovodi nas u opasnost da postanemo kooptirani i da skinemo naš radikalizam kroz toplinu koju pruža naš dolazak u hodnike moći".

5. Trenutak kad se s čelnikom evrogrupe Јeronom Dajšelblumom rukovao na najhladniji mogući način

Na kraju konferencije na kojoj se susreo s čelnikom evrogrupe Јeronom Dajšelblumom, Varufakis je rekao šta misli: "S ovim nevješto sastavljenim odborom nemamo namjeru sarađivati. Hvala vam".

Tokom odlaska i rukovanja, Dajšelblum je Varufakisu navodno šapnuo: "Upravo ste ubili Trojku" na što mu je grčki ministar odgovorio: "Vau!".

6. Kad ga nije bilo briga što Njemačka niti njemački ministar financija misli o njemu

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble jedan je od onih koje odlazak Varufakisa neće rastužiti.

Od početka pregovora, odnos dvaju ministara bio je napet, a jedan drugog optužili su za vrijeđanje.

U martu je Varufakis izjavio: "Gospodin Šojble rekao mi je da sam izgubio povjerenje njemačke vlade. Rekao sam mu da ga nikad nisam ni imao. Imam povjerenje grčkog naroda".

7. Kad je šetao Dauning stritom u kožnjaku

Ovako je Varufakis stigao ne pregovore s britanskim ministrom finansija DŽordžom Ozbornom kome opušteni stil nije zasmetao.