latinica  ћирилица
07/07/2015 |  13:31 | Autor: TANЈUG

Saudijska Arabija investira 10 milijardi dolara u Rusiju

Јavni investicioni fond Saudijske Arabije u partnerstvu sa Ruskim direktnim investicionim fondom je saopštio da će investirati 10 milijardi dolara u projekte u Rusiji.

Ovo je najveća strana investicija u Rusiji.

- Došli smo do finalnog dogovora i možemo da objavio kreiranje partnerstva sa suverenim fondom Saudijske Arabije koji će investirati 10 milijardi dolara u Rusiji. Investicije iz ovog fonda planirane su da budu implementitane u narednih 4 do 5 godina - rekao je šef RDIF Kiril Dmitriev.

On je dodao da će prvih pet investicija biti potpisane u narednih dva ili tri mjeseca i one će najvjerovatnije privući i neke partnere iz Kine, Јužne Koreje i UAE.

RDIF planira da implementira 10 projekata sa PIF prije kraja ove godine od kojih je sedam već u finalnoj fazi. Novo partnerstvo će koristiti mehanizme automatskih investicija koje su već testirane u okviru Rusko - Kineskog investicionog fonda.

- PIF je izrazio želju da investira u poljoprivredu, medicinu, trgovinu, logistiku i nekretnine u Rusiji. Ovaj novi zajednički fond ne isključuje investicije i u nekim drugim zemljama - potvrdio je Dmitriev.

Prošlog mjeseca Rusija i Saudijska Arabija potpisale su brojne kooperativne dogovore uključujući i memorandum o razumijevanje na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Saudijski princ Mohemd bin Salman Al Saud susreo se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom što će igrati veliki ulogu u novonastalom partnerstvu dviju država.