latinica  ћирилица
07/07/2015 |  13:57 | Autor: TANЈUG

Angela Merkel sutra u Beogradu

Njemačka kancelarka Angela Merkel stiže sutra u Beograd, gdje će razgovarati sa najvišim zvaničnicima Srbije.
Angela Merkel - Foto: AP
Angela MerkelFoto: AP

Merkelovoj će sutra biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija, gdje će je dočekati premijer Aleksandar Vučić. Poslije susreta sa predsjednikom vlade Srbije planirano je i zajedničko obraćanje medijima. Kako je ranije najavljeno u Berlinu, sa Vučićem je planirana i večera.

U četvrtak će sa Merkelovom razgovarati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a predviđeni su i razgovori sa predstavnicima civilnog društva Srbije. Tokom posjete Merkelove na snazi će biti najviše mjere bezbjednosti.

Posjeta Merkelove biće, kako se očekuje, u znaku podrške evropskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uslova, a Vučić je najavio da će biti potpisan dodatni memorandum ili čak ugovor sa njemačkim Kontinentalom o otvaranju novog pogona u Srbiji.

Prema Vučićevim riječima, tokom posjete Merkelove Srbiji Njemačka će, prije svega, da insistira "na onome što je njena agenda, a to je nastavak dijaloga sa Albancima u Briselu i postizanja sporazuma po pitanjima koje je Njemačka postavila". On je dodao da je siguran da će Merkelova biti veoma zadovoljna ekonomskim reformama u Srbiji.

Vučić, kako je ranije rekao, očekuje da će Merkelova iznijeti teške riječi oko Kosova i Metohije i nekih drugih tema, ali i "najljepše moguže riječi o srpskim reformama i ekonomiji".

Sama Merkelova je uoči puta u Beograd, rekla da se otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije sa EU povezuje i sa napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je ukazala i na napredak, koji čine balkanske zemlje.

Merkelova će pored Beograda, posjetiti i Tiranu i Sarajevo, uz poruku da je svim zemljama zapadnog Balkana data pristupna perspektiva u za EU.

"Vjerujemo da se samo tako mogu riješiti konflikti između tih zemalja. I, pri svim teškoćama koje još uvijek imamo, postoji napredak", ocijenila je ona.

"Mi smo zahtijevali da Srbija i Kosovo razgovaraju jedno sa drugim", rekla je ona. "Ono što prije više godina uopšte nije bilo moguće - da se u jednoj prostoriji sjedi i pregovara - danas je moguće. Ima još veoma puno da se uradi, ali postoje zaista dobri znaci. I mi pritiskamo da se taj proces ubrza", rekla je ona u video-poruci uoči posjete.

Kada je riječ o kompromisu, Merkelova ga očekuje i od Beograda, ali i od Prištine. "Mi razgovaramo sa obje strane i obje strane hrabrimo. Za obje strane znači: samo ako se pri tom ostvari napredak, napretka će biti i u odnosu sa približavanjem EU", rekla je ranije Merkelova.

Od dolaska Merkelove, srpski političari ne očekuju nove uslove, a poslanici vladajuće većine u srpskom parlamentu tumače njen dolazak kao još jednu potvrdu podrške te zemlje Srbiji, navodeći da se poslije te posjete može očekivati napredak Srbije u procesu evropskih integracija.

Ministar bez portfelja zadužena za evropske integracije Јadranka Јoksimovic rekla je da ne očekuje nove uslove, nego da Srbija bude pohvaljena kao kandidat za clanstvo u EU i najavila da će otvaranje poglavlja početi do kraja godine.

Uoči posjete u Beograd stigao je i novi njemčački ambasador Aksel Ditman koji je porucio da EU nije potpuna bez Srbije, a da se u Njemačkoj veoma cijene lično angažovanje Vučića u dijalogu sa Prištinom, kao i spremnost za regionalnu saradnju koja doprinosi stabilnosti Zapadnog Balkana.