latinica  ћирилица
07/07/2015 |  14:38 | Autor: TANЈUG

Zvizdić: Ohrabrujuća posjeta Merkelove

Prva zvanična posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Bosni i Hercegovini, najavljena za 9. jul, predstavlja višeznačnu poruku toj državi da postoji snažno opredjeljenje Evropske umije ka daljem proširenju, smatra predsjedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić i dodaje da to govori o ozbiljnoj i sigurnoj evropskoj budućnosti BiH.
Denis Zvizdić - Foto: SRNA
Denis ZvizdićFoto: SRNA

Kako je naveo, sama izjava Merkelove da su primjetni pozitivni pomaci u zemljama regiona u smislu razvoja ka evrointegracijama, posebno u BiH, nešto je što raduje i ohrabruje i predstavlja vrlo ozbiljan podsticaj u procesu realizacije obećanja datih prilikom usvajanja inicijative o daljem putu BiH ka EU.

Zvizdić navodi da će posjeta Merkelove sigurno biti dobra prilika da se razgovara i o daljnjem razvoju ekonomskih odnosa između BiH i Njemačke kao vodećeg spoljnotrgovinskog partnera državi u okviru EU.

Prema njegovom mišljenju, biće to i prilika da je upoznaju sa aktuelnom situacijom u BiH i zatraže dodatnu podršku svim evropskim i ekonomskim procesima i procesima na spoljnopolitičkom planu koji državu očekuju u narednom periodu.

"Dakle, zaista vrlo ohrabrujuća, podsticajna posjeta, s obzirom na kapacitet koji Njemačka ima u okviru EU i generalno na globalnom planu...posjeta koja bi trebalo da dovede do jačih integrativnih procesa, ne samo u BiH, nego i regiji Zapadnog Balkana", zaključio je Zvizdić.