latinica  ћирилица
07/07/2015 |  15:26 | Autor: RTRS

Obilježene 23 godine od formiranja Trebavske brigade (VIDEO)

U Modriči je obilježeno 23 godine od formiranja slavne Trebavske brigade, koja je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu dala veliki doprinos u odbrani Modriče i proboju Koridora života, te stvaranju i očuvanju Republike Srpske. Kroz brigadu je prošlo 2.874 vojnika.
Modriča: Polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Modriča: Polaganje vijenacaFoto: SRNA

Petar Despotović iz Koprivne izgubio je 21-godišnjeg sina jedninca, Stevu. Poginuo je na gradačačkom ratišu 9. janura 1993. godine.

- Ponosan sma na to, dao sam jedinog sina. Međutim, nije baš onako kako se priča. Posebno odmah poslije rata svima su bila usta puna poginulih boraca, rekao je Despotović.

Osim u odbrani Modriče i Koridora života brigada je učestovala u borbama na oraškom, gradačačkom, ozrenskom i glamočkom ratištu.

U borbama za Republiku Srpsku iz ove brigade poginulo je 346 boraca, preko 1.000 je ranjeno, a dva boraca se još vode kao nestali.

- Ona je imala veliki broj poginulih boraca. Mi smo tada obećali, koji smo ostali živi da će PPB i svi građani nakon rata živjeti bolje. Nažalost, tu krivim najviše nas borce. Nismo baš uspjeli u tom što smo obećali, istakao je Petar Milošević, ratni komadant Brigade i pukovnik u penziji iz Modriče.

Obilježavanje dvadesettreće godišnjice od osnivanja Trebavske brigade počelo je parastosom i polaganjem cvijeća na centralni spomenik borcima za Republiku Srpsku, a zatim i u spomen-sobi Boračke ogranizacije.