latinica  ћирилица
07/07/2015 |  17:15 | Autor: SRNA

Đukanović -Danijelson: Integrisati zapadni Balkan u EU

Integracija zapadnog Balkana u EU jedini je garant stabilnosti i ekonomskog razvoja regiona, ocijenili su predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i generalni direktor Direktorata za proširenje Evropske komisije Kristijan Danijelson.

"Vlada je kao prioritet prepoznala unapređenje kvaliteta života građana, stoga je usredsređena na ispunjavanje zadataka iz integracione agende radi sprovođenja sveobuhvatnih reformi, usmjerenih na prevazilaženje društvenih deficita uzrokovanih višedecenijskim zaostajanjima", rekao je Đukanović u razgovoru sa Danijelsonom koji boravi u službenoj posjeti Crnoj Gori.

On je naglasio da je infrastrukturni razvoj i međusobno povezivanje zemalja regiona i regiona sa EU bitan preduslov za dalji napredak i punu integraciju regiona.

"Berlinska inicijativa i podrška članica EU je od izuzetnog značaja za punu realizaciju tog procesa", naglasio je Đukanović.

Danijelson je posebno istakao konstruktivnu ulogu Crne Gore u tom procesu, naglasivši da usvajanje evropskih standarda treba da rezultira ekonomskim rastom i boljim kvalitetom života građana.

On je pozitivnim ocijenio postignuća Crne Gore u oblasti jačanja vladavine prava, reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije.

"Evropska komisija nastaviće da podržava Crnu Goru u procesu implementacije i ostvarivanja konkretnih rezultata u toj oblasti", rekao je Danijelson.

Dogovoren je nastavak intenzivne saradnje u susret donošenju smjernica za dalji tok evropske agende Crne Gore.