latinica  ћирилица
07/07/2015 |  18:23 | Autor: B92

MMF: Italijanska privreda na putu oporavka

Italijanska privreda je na putu postepenog ali krhkog oporavka poslije dugog perioda recesije, ocijenio je Međunarodni Monetarni fond.

Očekivani privredni rast Italije za 2015. je 0,7 odsto, a za 2016. od 1,2 odsto poslije četvorogodišnje recesije. U 2014. bruto domaći proizvod je imao negativni rast od 0,4 odsto, minus 1,7 odsto u 2013. i minus 2,8 odsto u 2012, navodi u najnovijem izvještaju MMF koji je okončao godišnju misiju u Italiji.

Očekivani pozitivni privredni rast biće direktna posljedica domaće potražnje i izvoza kao i rasta investicija, ocijenili su eksperti MMF.

- Privreda se postepeno oporavlja poslije dugog perioda recesije. Povjerenje u finsijska tržišta i indeksi povjerenja su se vidno popravili od kraja 2014. Uprkos nedavnim kolebanjima, suvereni dug je pao na nivo od prije otpočinjanja krize zahvaljujući kvantitativnim olakšicima Evropske centralne banke - primijetili su eksperti Fonda.

MMF je pohvalio italijanske vlasti zbog hrabrih poteza preduzetih u saradnji sa EU koji su rezultirali pozitivnim privrednim rastom i poboljšanjem povjerenja.

Posebno je pozitivno ocijenjena nedavno započeta reforma tržišta rada koja će rezultirati smanjenjem rascjepkanosti tržišta i koja će olakšati mobilnost radne snage.

- Pozitivni privredni rast je još uvijek neubjedljiv, a optimizam srednjoročnih prognoza je ugrožen zbog nedovoljnih strukturnih reformi, visoke nezaposlenosti, tankih bilansa preduzeća i visokog javnog duga koji iznosi 130 odsto bruto domaćeg proizvoda - saopštio je MMF.

Međunarodna institucija preporučije Italiji da skoncentriše svoje napore u rast produktivnosti, ubjedljivijeg ozdravljenja banaka i preduzeća i ohrabrujuće budžetske konsolidacije privrednog rasta.

U izvještaju se navodi da bi nepovoljni razvoj sitacije u Grčkoj, u slučaju izostanka pronalaženja energičnog odgovora na evropskom nivou, mogao da ima značajan uticaj na Italiju u smislu povjerenja bez obzira što je direktna izložnost italijanske privrede ograničenog karaktera.

Italijanska vlada je potvrdila da pogoršanje grčke krize u posljednjih nekoliko dana ne može da dovede u opasnost Italiju kao što je to bio slučaj 2012, prenosi AFP.

- Italijanski fondovi su znatno ojačani. Postoje izvjesna kolebanja, ali ona nikako ne ugrožavaju Italiju - potvrdio je sredinom prošle nedjelje italijanski ministar ekonomije Pjer Karlo Padon.

- Italijanski dug je u svakom slučaju održiv sa tendencijom pada zahvaljujući preduzetim reformama - zaključio je ministar.