latinica  ћирилица
07/07/2015 |  19:40 | Autor: B92

"Dogovor sa Grcima moguć u narednim satima"

Grčki premijer Aleksis Cipras razgovarao je sa liderima Njemačke, Francuske i Evropske komisije na vanrednom samitu EU u Briselu.
Dogovor sa Grcima moguć u narednim satima - Foto: Beta/AP
Dogovor sa Grcima moguć u narednim satimaFoto: Beta/AP

Delegacija iz Atine nije došla sa pisanim prijedlogom reformi i mjera za rješenje krize. Zvaničnici iz Atine saopštili su Rojtersu da rade na “poboljšanjima“ prijedloga koji je podnijela prošle nedjelje.

Mjere će, kako su istakli, pokrenuti ekonomske reforme, investicije i “druga rješenja“, a cilj je vratiti sredstva bankarskom sektoru.

Ove mjere biće saopštene sutra, putem telefonske konferencije na kojoj će razgovarati o zahtjevu Atine za finansijsku pomoć, rekao je šef evrogrupe Јerun Dajselbulm

Rekavši da očekuje da će sutra Grčka predstaviti prijedlog reformi, Dajselblum je potvrdio da grčka Vlada danas nije predstavila pisani prijedlog reformi evrogrupi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da još ne postoji osnov za pregovore, nakon vrlo jasnog grčkog “ne“ na referendumu.

“Solidarnost na evropskom nivou, i odgovornost na nacionalnom nivou još uvijek je jako važna. Bez solidarnosti i bez reformi ne možemo da krenemo ka tom putu“, smatra njemačka kancelarka.

Ona je upozorila da je vrijeme za postizanje dogovora jako kratko. “To više nije pitanje nedjelja, već dana“, istakla je ona.