latinica  ћирилица
07/07/2015 |  23:19 | Autor: RTRS

Cvijanović: Rezolucija je atak na Republiku Srpsku (VIDEO)

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je za RTRS da je hitna radno-konsultativna sjednica koja je bila zakazana za 22 časa, otkazana do sutra.
Željka Cvijanović, premijerka Republike Srpske - Foto: RTRS
Željka Cvijanović, premijerka Republike SrpskeFoto: RTRS

Premijerka je istakla da je Vlada Srpske u stalnim konsultacijama u vezi sa sjednicom Savjeta bezbjednosti UN o britanskoj rezoluciji o Srebrenici. Izjavila je da će sjednica Vlade Srpske biti održana sutra neposredno prije početka sjednice Savjeta bezbjednosti UN.

“Konsultacije po ovom pitanju vrše se u kontinuitetu i u okviru institucija Srpske, ali i sa prijateljima iz inostranstva”, ističe premijerka i podsjeća da je Rezolucija o Srebrenici bila jedna od tema zajedničke sjednice Vlada Srpske i Srbije, kojoj su prisustovali i predsjednici dvije republike.

“Nama je od samog početka jasan cilj ove inicijative i zato smo bezbroj puta upozorili da ona neće pomoći BiH, već će joj odmoći i učiniti da evidentno unutrašnje nerazumijevanje postane još veće", kaže Cvijanovićeva. Dodaje da rezolucija definitivno predstavlja direktni atak na budućnost Republike Srpske i da je koncipirana tako da nas onemogući da dalje razvijamo svoje institucije i ipromovišemo naše pravo naslobodu i pravo na stav.

"Da je riječ o civilizacijskim vrijedostima i dostignućima da se iskaže poštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama", ističe predsjednica Vlade, "mi ne bismo imali nikakvu zadršku po pitanju bilo koje rezolucije". Ali, ovdje, kaže, nije riječ o tome, ovdje se radi o nečemu sasvim drugome, a to je, da se kroz jedan politički akt svjetske zajednice obezvrijedi Republika Srpska, da se označi, žigoše, da se zaustavi u svom daljem kretanju.

“BiH je ionako opterećena teškim ratnim naslijeđem. Očito, nismo uspjeli, sve ove godine, da izgradimo unutrašnje povjerenje, a ova rezolucija bi uništila i najmanju šansu da se to desi u budućnosti. Јa se nadam da će ljudi koji sutra budu glasali, razumjeti da je upravo to poruka svega ovog. Ovo je poruka koja dolazi od nas, a to jeste da se time uništava i šansa za budućnost BiH, a da su građani RS itekako svjesni da ona predstavlja direktan atak na njihove živote i budućnost njenih institucija”, istakla je za RTRS premijerka Srpske Željka Cvijanović.