latinica  ћирилица
22/07/2015 |  07:57 | Autor: RTRS

Predstavnički dom o neovlaštenom slanju pisma Ban Ki Munu i napadu na Vučića

Predstavnički dom parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da razmatra dešavanja tokom komemoracije u Potočarima kada je napadnut srpski premijer Aleksandar Vučić.
Predstavnički dom Parlamenta BiH (foto: S. Saletović) -
Predstavnički dom Parlamenta BiH (foto: S. Saletović)

Na dnevnom redu je i rasprava o neovlaštenom slanju pisma grupe poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u vezi s Deklaracijom o Srebrenici.

Kontroverzno pismo potpisalo je 25 poslanika iz SDA ,SDP-a, Demokratske fronte, Stranke za bolju budućnost, BPS-a, HDZ-a 1990 i A-SDA.

Raspravu su tražili srpski poslanici s obzirom da su potpisnici ovog pisma podršku Deklaraciji željeli prikazati kao stav Predstavničkog doma. Ovakvo ponašanje oštro su osudili srpski predstavnici.

Poslanici SNSD-a insistiraće na utvrđivanju političke odgovornosti za slanje pisma generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kome je 25 poslanika na flagrantan način prekršilo Ustav BiH, kao i Poslovnik o radu Doma, izjavio je predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Staša Košarac.

On kaže da SNSD najodgovornijim smatra poslanika SDA Šefika DŽaferovića i da će na današnjoj sjednici ponoviti, u još oštrijoj formi, zahtjev za njegovu smjenu sa pozicije predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH.