latinica  ћирилица
22/07/2015 |  08:01 | Autor: SRNA

Ubijen jedan od vođa terorističke grupe Horasan

Muhsin al-Fadli, koji važi za ključnog čovjeka grupe Horasan, ogranka Al kaide, ubijen je u Siriji u napadu koalicionih snaga, predvođenih SAD, saopšteno je danas iz Pentagona.
Muhsin al-Fadli, lider grupe Horasan, ogranka Al kaide (photo: State Dept./CBS News ) -
Muhsin al-Fadli, lider grupe Horasan, ogranka Al kaide (photo: State Dept./CBS News )

Al-Fadli je poginuo 8. jula u napadu iz vazduha na vozilo kojim je putovao, kod Sarmade, na sjeverozapadu Sirije, rekao je portparol Pentagona DŽef Dejvis.

On je naveo da je Al-Fadli bio jedan od rijetkih vođa Al kaide, koji je unaprijed dobio informaciju o planu napada u SAD 11. septembra 2001. godine.

Dejvis nije izneo više podataka od napadu u kojem je poginuo lider ogranka Al kaide, pa se ne zna da li je napad izvršen dronom ili letjelicom kojom je upravljao pilot.

Al-Fadli bio je vođa grupe Horasan, koja je okupljala operativce Al kaide poslate iz Pakistana u Siriju da osmišljavaju napade na mete na Zapadu.

Američki zvaničnici navode da je grupa Horasan zvanično dio ekstremističke organizacije Al nusra front, sirijskog ogranka Al kaide.

Američki Stejt department nudio je nagradu od sedam miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja ili ubistva Al-Fadlija, koji je ranije živio u Iranu.

Prošle jeseni pojavila se informacija da je Al-Fadlija ubijen, ali se ispostavila kao lažna.