latinica  ћирилица
22/07/2015 |  09:43 | Autor: SRNA

Izetbegović traži da na čelu OBA bude bivši agent AID-a?!

Bivši koalicioni partneri SDA optužuju njenog lidera Bakira Izetbegovića da na čelo Obavještajno-bezbjednosne agencije želi da postavi šefa Odjeljenja za tajno praćenje u OBA Osmana Mehmedagića, nekadašnjeg pripadnika bošnjačke tajne službe Agencije za istrage i dokumentaciju, koji je svojevremeno bio pratilac Alije Izetbegovića.
Kongres SDA - Bakir Izetbegović - Foto: SRNA
Kongres SDA - Bakir IzetbegovićFoto: SRNA

Postavljanje Mehmedagića prouzrokovalo bi velike probleme BiH, budući da je riječ o čovjeku kojem se zamjera bliskost radikalnoj struji SDA, ali i nedovoljna posvećenost borbi protiv terorizma, što je za SAD i međunarodnu koaliciju izuzetno važno.

Upravo je pitanje /ne/imenovanja Mehmedagića bio glavni razlog pucanja koalicije SDA - DF, a ne borba za javna preduzeća.

Član Predsjedništva DF-a Emir Suljagić kaže da je ovo pitanje u uzročno-posljedičnoj vezi i sa zahtjevima za odlazak Gorana Zupca sa čela Agencije za istrage i zaštitu BiH , zbog, kako tvrde u DF-u, "niza propusta u radu".

"Mi u DF-u i koalicioni partneri mjesecima tražimo smjenu Zupca. Zvizdić i njegov šef Izetbegović, međutim, smjenu Zupca uslovljavaju postavljanjem Mehmedagića na čelo OBA. Mehmedagić je osoba koja slovi kao glavni problem između SDA i evroatlantski orijentisanih stranaka", naglašava Suljagić, koji je i zamjenik ministra odbrane BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić kaže da su "laži da štiti bilo koga ili da blokira neki proces". On je na pitanje o podržavanju Mehmedagića, rekao da proces imenovanja šefa OBA do sada nije ni pokrenuo, "iako je čuo različite priče".

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić smatra da bezbjednost postaje problem i u BiH.

"Bez dobre saradnje sa svim agencijama nećemo imati uspjeh u borbi protiv terorizma. Tako treba da gledamo i na buduća imenovanja", poručio je Ivanić.

Iz Ambasade SAD u BiH su istakli da OBA igra ključnu ulogu u bezbjednosti BiH i regiona. "Izuzetno je važno da na poziciji direktora OBA bude osoba neopterećena političkom pripadnošću ili zaduženjima", poručili su iz Ambasade SAD u BiH.

Mišljenje o kandidaturi za novog direktora OBA treba da da i Zajednička komisija parlamenta BiH za nadzor nad radom OBA, a njen predsjedavajući Nikola Špirić poručuje da je saglasan sa stavom Ambasade SAD.